Φιλοκτήτης: Το νέο τεθωρακισμένο των Ενόπλων Δυνάμενων σε συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας (video)

8Χ8 Philoctetes

H γαλλική εταιρεία στρατιωτικών οχημάτων Nexter και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού κατασκευή στρατιωτικών οχημάτων.

Όπως όλα δείχνουν, κοινό πεδίο δράσης των δύο εταιρειών θα είναι το στρατιωτικό τεθωρακισμένο 8Χ8 Philoctetes, σε έκδοση μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) και σε version μάχης (ΤΟΜΑ) το οποίο θα φέρει όλα τα απαραίτητα συστήματα άμυνας και επίθεσης. Στην πράξη πρόκειται για ένα όχημα πολλαπλών χρήσεων που θα ενισχύσει επιχειρησιακά τις ένοπλες δυνάμεις και θα βοηθήσει στην αντικατάσταση των απαρχαιωμένων Μ113.

Μια πρώτη εικόνα από το όχημα που θα δούμε μέσα στα επόμενα χρόνια στους κόλπους του Ελληνικού Στρατού πήραμε από την έκθεση αμυντικού εξοπλισμού που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι στη χώρα μας. Εκεί, το Philoctetes 8X8 (Φιλοκτήτης) κέρδισε τις εντυπώσεις με την επιβλητική του κατασκευή και την τεχνολογία που φέρει σε όλα τα επίπεδα. Εκτός των 8 τροχών που το καθιστούν ιδανικό για κάθε είδους έδαφος, το γαλλικό τεθωρακισμένο των 30 τόνων μπορεί να προστατεύει πλήρως το πλήρωμα από επιθέσεις, φέρει πύργο μάχης με τηλεχειριζόμενο πυροβόλο και εκτοξευτή αντιαρματικών βλημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
8Χ8 Philoctetes

Για την κίνησή του φροντίζει ένα μοτέρ πετρελαίου 550 ίππων που μεταφέρει τη δύναμη και στους 8 τροχούς. Μπορεί να κινηθεί με ταχύτητες άνω των 100 χλμ./ώρα και η αυτονομία κίνησής του ξεπερνά τα 700 χιλιόμετρα, κάτι που του προσφέρει ένα επιπλέον ατού στο πεδίο των μαχών.

Φυσικά, το 8Χ8 Philoctetes διαπρέπει στις εκτός δρόμου διαδρομές, με τα πρώτα στοιχεία να εντυπωσιάζουν: περνά υδάτινα εμπόδια δύο μέτρων, μπορεί να ανέβει ανηφόρα με κλίση 60 μοιρών και πολλά άλλα.

Τέλος, να σημειώσουμε πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς το χρονοδιάγραμμα της συνεργασίας που θα ακολουθήσουν η γαλλική Nexter με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Ποια είναι τα ΕΑΣ

Τα ΕΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Β.Ε.Ε) δημιουργήθηκαν το 2004 μετά τη συγχώνευση ΑΕ Ελληνικού Πυριτιδοποιείου & Καλυκοποιείου γνωστότερης ως ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΠΛΩΝ ΑΕ γνωστότερης ως ΕΒΟ. Η έδρα και τα κεντρικά γραφεία των ΕΑΣ βρίσκονται στον Υμηττό, Αττικής. Τρία από τα εργοστάσια των ΕΑΣ βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής, ενώ το τέταρτο από αυτά στο Αίγιο Αχαΐας (το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας φτάνει τα 500 άτομα). Ο κύριος μέτοχος των ΕΑΣ είναι το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ η εταιρεία εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ