Φάρμα με αγελάδες παράγει και πουλάει το δικό της φθηνό καύσιμο

viomethanoli kausimo italia farma agelade

Αγρόκτημα χρησιμοποιεί τα ζωικά περιττώματα και απόβλητα για την παραγωγή φθηνού καυσίμου, το οποίο το διαθέτει στους οδηγούς μέσω της αντλίας.

Με τις τιμές των καυσίμων να παίρνουν συνεχώς την ανιούσα, το ενδιαφέρον στρέφεται σε εναλλακτικές λύσεις που όχι μόνο θα μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα θα έχουν θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Θεαματικά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση έχει επιτύχει ένα αγρόκτημα, κοντά στην Πιασέντσα, στη Βόρεια Ιταλία, όπου παράγονται καύσιμα και ενέργεια από κτηνοτροφικά απόβλητα.

Ειδικότερα, στο αγρόκτημα ζουν 600 αγελάδες που πέρα από το γάλα που παράγουν σε ημερήσια βάση, βοηθούν τους οδηγούς να μειώσουν δραστικά το κόστος των καυσίμων για τα οχήματά τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίσω από το αγρόκτημα υπάρχει μια συγκεκριμένη δομή που εξάγει βιομεθάνιο από τα ζωικά απόβλητα, δηλαδή από τα περιττώματα των αγελάδων, μαζί με αγροτικά υποπροϊόντα.

Στη συνέχεια το βιομεθάνιο μεταφέρεται απευθείας στο μπροστινό μέρος του αγροκτήματος όπου οι πελάτες περιμένουν υπομονετικά στην αντλία για να ανεφοδιάσουν το αυτοκίνητό τους. Σημειώνεται ότι το βιομεθάνιο αποτελεί εναλλακτικό καύσιμο για τα οχήματα φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του euronews, η διαδικασία είναι απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, μέσω λίγων μέτρων ενός μικρού κίτρινου σωλήνα. Οι αυτοκινητιστές μπορούν να γεμίσουν με αέριο το όχημά τους στην πολύ καλή τιμή του 1,39 ευρώ το κιλό, που είναι περίπου το μισό ή - σε ορισμένες περιπτώσεις - ακόμη και το ένα τρίτο των τρεχουσών τιμών στην Ιταλία.

«Παράγουμε βιο-αειφόρο καύσιμο από τα ζωικά μας απόβλητα και η ιδέα μας είναι να μπορούμε να τα εισάγουμε στο σύστημα μεταφορών είναι κάτι που μας ευχαριστεί προσωπικά», αναφέρει η ιδιοκτήτρια της φάρμας, Νικολέτα Τσέλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ξεχωριστό αυτό πρατήριο (βιο)καυσίμων άρχισε να λειτουργεί τον περασμένο Φεβρουάριο, μερικές εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την απότομη αύξηση του κόστους ενέργειας και καυσίμων.

φάρμα αγελάδες καύσιμα ιταλία

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ