Το φαινόμενο της «ελληνικής καρέκλας» ξαναχτύπησε -Ποιους περιμένει πρόστιμο 400 ευρώ

Μία από τις πιο διαδεδομένες και απόλυτα… ελληνικές τακτικές στους δρόμους των πόλεων είναι η παράνομη κατάληψη μιας δημόσιας θέσης στάθμευσης, τακτική που απ’ ό,τι φαίνεται ακολουθεί καθημερινά ένας κάτοικος στη Νίκαια.
Οι περισσότεροι από μας γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι η εύρεση ελεύθερης θέσης στάθμευσης στην πόλη, ιδιαίτερα όταν οι περισσότεροι επιστρέφουν από τη δουλειά, κυρίως κατά τις απογευματινές αλλά και τις βραδινές ώρες.
Φυσικά όταν η στάθμευση επιτρέπεται σε κάποιον δημόσιο δρόμο, οι διαθέσιμες θέσεις ανήκουν σε όλους, εκτός αν υπάρχει σήμανση που υποδεικνύει κάτι διαφορετικό. Αυτός ο κανόνας είναι σεβαστός από τους περισσότερους χρήστες του δρόμου.
BUY NOW

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι… προύχοντες, οι οποίοι θεωρούν ότι ο δρόμος μπροστά από το σπίτι ή το μαγαζί τους αποτελεί μέρος της ιδιοκτησίας τους και κατά συνέπεια η θέση στάθμευσης που βρίσκεται εκεί προορίζεται μόνο για αυτούς.
Αυτή είναι και η… αυταπάτη που τρέφει ένας κάτοικος σε περιοχή της Νίκαιας, ο οποίος σύμφωνα με ένα ποστάρισμα σε ομάδα του Facebook, απ’ όπου πήραμε την εισαγωγική φωτογραφία, ακολουθεί καθημερινά την παραπάνω τακτική, τοποθετώντας καρέκλες και πλαστικά δοχεία ώστε να κατοχυρώσει τα φανταστικά δικαιώματα που του εξασφαλίζουν αποκλειστική χρήση μίας δημόσιας θέσης στάθμευσης.

Σύμφωνα, όμως, με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων στον δημόσιο δρόμο ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.
Κατ΄ εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι' αυτό, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών, μετά από την έγκριση των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι ο δρόμος μπροστά από την ιδιοκτησία μας είναι δημόσιος και όποιος δεν συμμορφώνεται με την παραπάνω διάταξη τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 48 του K.Ο.Κ. με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.