Άσχημα νέα για την Ευρώπη -Η Κίνα κηρύσσει ενεργειακό πόλεμο και βάζει φρένο στις εξαγωγές ενός κρίσιμου υλικού

Car production

Το γάντι πίσω στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πετάει η Κίνα, περιορίζοντας τις εξαγωγές ενός ορυκτού που είναι απαραίτητο στα ηλεκτρικά ΙΧ.

Έρευνα για τα φθηνά κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχει ξεκινήσει η Κομισιόν, η οποία κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, μιας και όπως υποστηρίζει, οι τιμές τους διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα μέσω κρατικών επιδοτήσεων.

Σε μια προσπάθεια, λοιπόν, να προστατευθεί η ευρωπαϊκή αγορά, η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στα φθηνά εισαγόμενα κινεζικά ΙΧ, γεγονός που θα αναχαίτιζε την εμπορική τους επέλαση στη Γηραιά Ήπειρο.

Επίσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διεύρυνε τους περιορισμούς στην πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών σε ημιαγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των πωλήσεων πιο προηγμένων ημιαγωγών τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζονται από την Nvidia.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γίγαντας της Ασίας, ωστόσο, δεν δείχνει διατεθειμένος να μείνει με… σταυρωμένα χέρια και ήδη φρόντισε να πετάξει το γάντι πίσω στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

γραφίτης

Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου το Υπουργείο Εμπορίου και η Γενική Διοίκηση Τελωνείων της Κίνας, για λόγους εθνικής ασφάλειας η χώρα θα περιορίσει τις εξαγωγές γραφίτη, ενός ορυκτού ζωτικής σημασίας για την κατασκευή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, μιας και χρησιμοποιείται στις ανόδους τους.

Ειδικότερα, από τον Δεκέμβριο του 2023, η Κίνα θα απαιτεί από τους εξαγωγείς να υποβάλουν αίτηση για άδειες εξαγωγής δύο τύπων γραφίτη: Των συνθετικών υλικών γραφίτη υψηλής καθαρότητας, υψηλής σκληρότητας και υψηλής έντασης και του φυσικού γραφίτη και των προϊόντων του.

Η εν λόγω εξέλιξη δένει περαιτέρω τα χέρια της Ευρώπης και των ΗΠΑ που προσώρας είναι πλήρως εξαρτημένες από την Κίνα, η οποία κυριαρχεί στον κλάδο της κατασκευής μπαταριών για ηλεκτρικά ΙΧ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της παραγωγής γραφίτη, και το 2022 αντιπροσώπευε το 65% της παραγωγής του εν λόγω ορυκτού που πέρα από τις μπαταρίες ηλεκτρικών ΙΧ χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες των ημιαγωγών, της αεροδιαστημικής, των χημικών και του χάλυβα.

Ο γραφίτης δεν είναι το μοναδικό μέταλλο για το οποίο επιβάλονται περιορισμοί στις εξαγωγές του από την Κίνα. Τον Ιούλιο το Πεκίνο επέβαλε περιορισμούς τις εξαγωγές γαλλίου και γερμάνιου, δύο ορυκτών απαραίτητων για την κατασκευή ημιαγωγών.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ