Η Ευρώπη βρίσκεται πολύ κοντά στη μεγάλη ανατροπή -Τι αποφασίζει για τους κινητήρες βενζίνης

benzinadiko-1

Η συζήτηση για το μέλλον των θερμικών κινητήρων στην Ευρώπη αλλάζει, καθώς ο Έλληνας Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, επιβεβαίωσε ότι η χρήση τους δεν θα σταματήσει μετά το 2035.

Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του σχεδιαζόμενου απαγορευτικού πλαισίου, με στόχο να προστατεύσει την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και να διατηρήσει τη διεθνή της ανταγωνιστικότητα.

Η αλλαγή στάσης της Επιτροπής στηρίζεται στη λογική ότι η μετάβαση προς την απαλλαγή από τον άνθρακα δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στα ηλεκτρικά οχήματα. Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή εξετάζει όλες τις τεχνολογικές λύσεις που μπορούν δυνητικά να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών, με κύριους άξονες τα συνθετικά καύσιμα (τα λεγόμενα e-fuels) καθώς και τα βιοκαύσιμα. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι η Ευρώπη θεωρεί ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης υψηλής απόδοσης θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται και μετά το 2035, εφόσον τροφοδοτούνται με καύσιμα ουδέτερου αποτυπώματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο οι βενζινοκινητήρες όσο και οι πετρελαιοκινητήρες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν στην αγορά, ενσωματωμένοι σε τεχνολογίες που μπορούν να μειώσουν δραστικά το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Έλληνας Επίτροπος υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει «ανοιχτή σε όλες τις τεχνολογίες», επισημαίνοντας ότι η ταχεία πρόοδος στα e-fuels και η βελτίωση της αποδοτικότητας των θερμικών κινητήρων θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Στόχος, όπως είπε, είναι να μην υπονομευθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε μια περίοδο όπου πιέζεται ήδη από τις αμερικανικές δασμολογικές πολιτικές και την έντονη παρουσία των κινέζων κατασκευαστών.

Σημειώνεται πως η 10η Δεκεμβρίου αποτελεί κρίσιμη ημερομηνία, καθώς τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την επίσημη πρόταση για την αναθεώρηση της απαγόρευσης του 2035.

Στο πλαίσιο αυτό θα αξιολογηθούν όχι μόνο τα βιώσιμα καύσιμα και τα e-fuels, αλλά και άλλες τεχνολογίες που αυξάνουν την απόδοση χωρίς να αποκλείουν τους θερμικούς κινητήρες. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται τα συμβατικά υβριδικά και τα plug-in hybrid συστήματα, καθώς και ηλεκτρικές λύσεις με range extender, διατάξεις όπου ένας μικρός θερμικός κινητήρας τροφοδοτεί τη μπαταρία που κινεί τον ηλεκτροκινητήρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση, ο Επίτροπος επισήμανε πως η Ένωση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της πλήρους απανθρακοποίησης έως το 2050, χωρίς να  αγνοεί όμως την ανάγκη για επίτευξη σταθερότητας σε έναν κλάδο που ήδη αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις, απειλές και αναταράξεις. 

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ