Ιστορική απόφαση -Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα βάζει τέλος στη βενζίνη και το diesel

Euro 7 Emissions 1

Πέντε χρόνια νωρίτερα από την καθολική απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθει το τέλος για τη βενζίνη και το diesel στην πιο «πράσινη» πρωτεύουσα της γηραιάς ηπείρου.

Για κάποιους το 2035 και η απαγόρευση της πώλησης νέων αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και diesel φαντάζει κάτι το μακρινό, ένα σενάριο όχι και τόσο πιθανόν να φτάσει ως την πλήρη ανάπτυξη και εφαρμογή του.

Βέβαια για τους κατοίκους της Κοπεγχάγης η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική, καθώς η πρωτεύουσα της Δανίας δεν θα περιμένει έως το 2035, προχωρώντας στην απαγόρευση της κίνησης αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης πέντε χρόνια νωρίτερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κοινώς, σε λιγότερα από επτά χρόνια στους δρόμους της Κοπεγχάγης δεν θα κυκλοφορούν οχήματα με κινητήρες βενζίνης και diesel παρά μόνο μηδενικών ρύπων τετράτροχα τα οποία στη συντριπτική πλειονότητά τους θα είναι ηλεκτρικά.

Άνευ συγκλονιστικού απροόπτου, λοιπόν, η Κοπεγχάγη θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα η οποία θα προχωρήσει στον καθολικό αποκλεισμό των αυτοκινήτων βενζίνης και diesel, μηδενίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης των οχημάτων ιδιωτικής ή δημόσιας χρήσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα έως και το 2030, η πόλη της Κοπεγχάγης ευελπιστεί να μειώσει κατά 70% τους ρύπους που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δημιουργώντας ζώνες κυκλοφορίας μηδενικών ρύπων αλλά και αντικαθιστώντας το μεγαλύτερο μέρους του στόλου των λεωφορείων με ηλεκτροκίνητα.

Μένει να αποδειχθεί αν το παράδειγμα της Κοπεγχάγης θα ακολουθηθεί και από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και πρωτεύουσες, φέρνοντας πιο κοντά το όνειρο της απορρύπανσης της ατμόσφαιρας των μεγάλων αστικών κέντρων.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ