Έτσι σε κλέβουν όταν αλλάζεις τα λάδια στο αυτοκίνητο -Τι να προσέξεις

allagi ladion apati

Αυτές είναι πέντε κλασσικές «λαμογιές» κατά την αλλαγή λαδιών που σίγουρα θα σας αναγκάσουν να βάλετε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, κινδυνεύοντας εκτός από χρήματα να «χάσετε» ακόμα και το αυτοκίνητό σας.

Η αλλαγή λαδιών είναι μια από τις πιο σημαντικές εργασίες συντήρησης για τον κινητήρα του αυτοκινήτου, αφού λιπαίνει τα κινούμενα μέρη του, μειώνει την τριβή, αποτρέπει τη διάβρωση και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Με την πάροδο του χρόνου, το λιπαντικό χάνει την αποτελεσματικότητά του και πρέπει να αντικαθίσταται, με τους περισσότερους κατασκευαστές αυτοκινήτων να συνιστούν την αλλαγή κάθε 15.000 χιλιόμετρα.

allagi ladion apati 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μη αλλαγή του μπορεί να προκαλέσει φθορές στα σωθικά του μοτέρ, οδηγώντας σε δαπανηρές επισκευές ή ακόμα και σε ολοκληρωτική καταστροφή του, οπότε είναι αναγκαίο να μην την παραλείπετε. Ωστόσο, καλό θα είναι να επισκέπτεστε κάποιο εξουσιοδοτημένο ή της εμπιστοσύνης σας συνεργείο, για να είστε σίγουροι ότι δεν θα βρεθείτε να πληρώσετε τσάμπα λεφτά που στο τέλος μπορεί να σας στοιχίσουν το ίδιο το αυτοκίνητό σας. Δείτε 5 περιπτώσεις εξαπάτησης που μπορεί να σας συμβούν.

allagi ladion apati 1

Αρχικά, να είστε σίγουροι ότι δεν έγινε «πλασματική» αλλαγή. Πρόκειται για μια κλασική απάτη, όπου ο μηχανικός αναφέρει ότι έχει αλλάξει τα λάδια σας, αλλά στην πραγματικότητα ή δεν έχει κάνει τίποτα ή τα έχει αντικαταστήσει με ήδη χρησιμοποιημένα ή απλά έχει συμπληρώσει την ποσότητα που έλειπε. Για να είστε σίγουροι ότι η αλλαγή έχει γίνει σωστά, μόλις ο μηχανικός τελειώσει την εργασία, τσεκάρετε το δείκτη στάθμης. Θα πρέπει το χρώμα του λαδιού που μένει πάνω του να είναι σχεδόν κεχριμπαρένιο και φυσικά στο σωστό σημείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
allagi ladion apati 4

Δεύτερη κλασική απάτη είναι η δήθεν απαραίτητη αλλαγή φίλτρων. Μπορεί σαν κόστος να μην είναι μεγάλο, αλλά πολλά συνεργεία πιέζουν τον κάτοχο να αλλάξει όλα τα φίλτρα του αυτοκινήτου χωρίς να είναι η ώρα τους, ώστε να πιάσουν τους στόχους πωλήσεων που έχουν. Για να είστε σίγουροι ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αλλάξετε φίλτρο λαδιού, καμπίνας, αέρα ή ακόμα και κιβωτίου ταχυτήτων, μπορείτε να ελέγξετε το βιβλίο χρήσης του οχήματός σας για να δείτε τι συνιστά ο κατασκευαστής. Επίσης, θα πρέπει να φροντίζετε να ελέγχετε τον τελικό λογαριασμό, διότι αρκετά συνεργεία αλλάζουν και χρεώνουν τα φίλτρα χωρίς να ενημερώσουν τον καταναλωτή.

allagi ladion apati 5
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρίτη περίπτωση απάτης είναι η τοποθέτηση λαδιών υψηλότερων προδιαγραφών και σαφώς ακριβότερης τιμής, που όμως δεν είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του οχήματος. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που συνεργεία προσπαθούν να πείσουν τους κατόχους να αγοράσουν premium συνθετικά λιπαντικά αντί για φθηνότερες επιλογές. Αν και σίγουρα προσφέρουν ορισμένα πλεονεκτήματα, τις περισσότερες φορές το επιπλέον κόστος δεν αξίζει σε αυτοκίνητα πιο παλιάς τεχνολογίας.

allagi ladion apati 3

Ακόμα μια μεγάλη απάτη που μπορεί να γίνει εις βάρος σας, είναι ο μηχανικός να μην ασφαλίσει σκόπιμα την βίδα του κάρτερ ή την τάπα αναπλήρωσης. Το αποτέλεσμα θα είναι να παρουσιαστούν διαρροές, οι οποίες θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε κοστοβόρες φθορές, ακόμα και στην ολική καταστροφή του κινητήρα.

Τέλος, μπορεί να σας κοστίσει επιπλέον χρήματα αν ο μηχανικός βιάζεται κατά τη διάρκεια της αλλαγής. Αν κι εδώ δεν υπάρχει συνήθως δόλος από πίσω, η βιασύνη μπορεί να γίνει κακός σύμβουλος, με τα μεγαλύτερα λάθη να γίνονται στην τοποθέτηση των φίλτρων και στη μη σωστή συμπλήρωση του λαδιού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ