Έτσι θα βλέπεις τους πόντους στο δίπλωμά σου με ένα κλικ -Πότε θα το χάνεις

troxaia1

Εύκολα και γρήγορα μέσω του κινητού τους τηλεφώνου θα μπορούν οι οδηγοί να δουν πόσους βαθμούς ποινής έχουν συγκεντρώσει.

Προ των πυλών βρίσκεται η πολυσυζητημένη ψηφιοποίηση του point system, δηλαδή του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών, το οποίο συλλέγει τους βαθμούς που αντιστοιχούν σε κάθε τελούμενη οδική παράβαση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρα από το χρηματικό πρόστιμο ή τη διοικητική ποινή που προβλέπεται για μια παράβαση, στο μητρώο του οδηγού προστίθενται και οι ανάλογοι πόντοι ποινής, οι οποίοι αθροίζονται και στην περίπτωση που φτάσουν σε 25 οδηγούν στην αφαίρεση του διπλώματος.

Εξαιτίας, ωστόσο, κάποιων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, αλλά και άλλων κωλυμάτων, έχουν σημειωθεί περιστατικά κατά τα οποία οι παραβάσεις κάποιων οδηγών καταλήγουν στοιβαγμένες στα δημοτικά γραφεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
πρόστιμο τροχαία

Και σε ακραίες περιπτώσεις, οι οδηγοί λαμβάνουν τις πράξεις αφαίρεσης του διπλώματος (όταν συγκεντρωθούν 25 βαθμοί) αρκετά χρόνια μετά την έκδοσή τους.

Με την ψηφιοποίηση, ωστόσο, του point system, θα δοθεί τέλος στα εν λόγω κωλύματα, ενώ οι οδηγοί θα ενημερώνται άμεσα και online, με ένα κλικ στο κινητό τους τηλέφωνο.

Αναφορά στην ψηφιοποίηση του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών έκανε και η Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφοράς, Χριστίνα Αλεξοπούλου, κατά την 1η τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «μέσα το επόμενο διάστημα δίνουμε στον πολίτη άμεση ενημέρωση για την εικόνα του στο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών, το γνωστό σε όλους μας ως point system, και την δυνατότητα, σε όποιον χρειάζεται, να πάρει ψηφιακή βεβαίωση για τους πόντους του».

Πρόσθεσε δε ότι το υπουργείο εργάζεται, επίσης, στην «αυτοματοποίηση της διαδικασία συλλογής των πόντων από τους φορείς που καταγράφουν παραβάσεις (ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΟΤΑ), και προωθούν την προσωρινή αφαίρεση διπλώματος, ώστε να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
τροχαία

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι πιο επικίνδυνες παραβάσεις επιφέρουν 9 βαθμούς ποινής, ενώ ακόμα και η δυσλειτουργία των φώτων πέδησης, επιφέρει για τον οδηγό 3 βαθμούς ποινής.

Μάλιστα στην περίπτωση εκείνων των οδηγών που κατέχουν το δίπλωμα οδήγησης για λιγότερα από τρία χρόνια, οι προβλεπόμενοι βαθμοί ποινής αυξάνονται κατά τρεις.

Στη περίπτωση που κάποιος συγκεντρώσει 25 βαθμούς ποινής, τότε αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης και ο κάτοχός του οφείλει να περάσει εκ νέου από εκπαίδευση ακολουθώντας το 50% των υποχρεωτικών μαθημάτων και να δώσει τις απαραίτητες εξετάσεις τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ