Έτοιμα να βγουν στους δρόμους τα πρώτα φορτηγά χωρίς οδηγό

αυτόνομα φορτηγά

Με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων και λόγω της έλλειψης επαγγελματιών οδηγών, οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες κατασκευής βαρέων οχημάτων θέλουν τα αυτόνομα φορτηγά στους δρόμους της Ευρώπης μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φορτηγών, η MAN, σε συνεργασία με τις Bosch, Leoni και Knorr-Bremse, εξελίσσει με ταχύτατους ρυθμούς τη νέα γενιά πλήρως αυτόνομων φορτηγών, που θα μπορούν να μεταφέρουν εμπορεύματα χωρίς τη φυσική παρουσία οδηγού. Μάλιστα, οι ιθύνοντες των εταιρειών υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα είναι πλήρως διαθέσιμη πριν το τέλος της δεκαετίας.

man αυτόνομο φορτηγό
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

To σκεπτικό των κατασκευαστών αναφέρει πως η αυτόνομη οδήγηση είναι η λύση στις σημαντικές ελλείψεις που παρατηρούνται στους διαθέσιμους επαγγελματίες οδηγούς, αλλά και στον αγώνα δρόμου που γίνεται αυτή τη στιγμή για τη μείωση των ρύπων και των ατυχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης. Φυσικά, σε όλο αυτό το project συμμετέχουν μεγάλα πανεπιστήμια της Γερμανίας και άλλες εταιρείες προκειμένου τα πλήρως αυτόνομα φορτηγά να θωρακιστούν επαρκώς απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις, κάτι που θα ήταν καταστροφικό σε επίπεδο οδικής ασφάλειας.

man αυτόνομο φορτηγό

Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως η εταιρεία ΜΑΝ δοκιμάζει ήδη αυτόνομα φορτηγά εντός του λιμανιού στο Αμβούργο, ενώ η Scania πραγματοποιεί στη Σουηδία διαδρομές 300 χιλιομέτρων χρησιμοποιώντας την εν λόγω τεχνολογία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Mercedes, η oποία εξελίσσει αντίστοιχη τεχνολογία.

Σε κάθε περίπτωση, σε λίγα χρόνια από σήμερα η παρουσία των πρώτων αυτόνομων φορτηγών στους δρόμους της Ευρώπης θα είναι γεγονός, με τους Γερμανούς να διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη νέα εποχή των μεταφορών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ