Τι σημαίνουν τα γράμματα «P», «R», «N» και «D» που βλέπουμε στα αυτόματα κιβώτια;

Αυτόματο κιβώτιο

Καθώς περνούν τα χρόνια, ολοένα και περισσότεροι οδηγοί «εγκαταλείπουν» τα χειροκίνητα κιβώτια για χάρη των αυτομάτων. Όμως γνωρίζουν όλοι τι σημαίνουν τα γράμματα PRND και η σειρά που επιλέγονται;

Στα μοντέλα με μηχανικά κιβώτια ταχυτήτων τα πράγματα είναι απλά. Οι σχέσεις αριθμούνται από το 1 και συνήθως πάνε μέχρι το 6. Συν την όπισθεν. Κάποια μεγάλα φορτηγά και λεωφορεία μπορεί να φτάσουν να έχουν μέχρι και 16 ταχύτητες.

Αντιθέτως σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο διαθέτει αυτόματο κιβώτιο θα δείτε να αναγράφεται το PRND και επιπλέον σε κάποια τα D1, D2 ή D3. Ουσιαστικά τα οχήματα έχουν δύο ταχύτητες, ώστε να κινηθούν προς τα εμπρός ή προς τα πίσω. Οι άλλες δύο επιλογές είναι το κλείδωμα των τροχών και το ελεύθερο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • P: Parking - Στάθμευση, επιλέγεται όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο.
  • R: Reverse - Όπισθεν, όταν επιθυμούμε να κινηθούμε προς τα πίσω.
  • N: Neutral - Νεκρά, οι τροχοί είναι ελεύθεροι και το αυτοκίνητο κινείται ρολαριστό.
  • D: Drive, η θέση για να ξεκινήσουμε το όχημα και να κινηθεί εμπρός.
prnd b

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αναγράφεται επιπλέον ένα S ή ένα Μ. Αυτά υποδηλώνουν την χρήση sport mode και την manual αντίστοιχα, όπου οι αλλαγές πραγματοποιούνται σειριακά από το λεβιέ ή από τα paddles (αυτάκια), που βρίσκονται πάνω στο τιμόνι.

Όταν δούμε D1, το αυτοκίνητο μετακινείται πιο εύκολα στη λάσπη ή την άμμο. Στο D2 έχει καλύτερη ροπή σε μια ανάβαση ενός λόφου, ενώ στο D3, αμεσότερη αντίδραση για ένα προσπέρασμα.

Προσοχή χρειάζεται στο εξής. Από τη θέση P για να πάει ο μοχλός στη θέση D ή την R πρέπει να πατάμε φρένο. Εν κινήσει δεν μπαίνει ποτέ το P. Και η σειρά είναι P R N D. Επίσης, η εναλλαγή από D σε R και το αντίστροφο, θέλει ακινητοποίηση του οχήματος.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ