Έρχονται κίνητρα για ηλεκτρικά λεωφορεία στα ΚΤΕΛ

ktel kifisos

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αποκάλυψε ότι σύντομα θα μπορεί να ανανεωθεί ο στόλος των οχημάτων με λεωφορεία μηδενικών ρύπων.

Νέα «πράσινα» λεωφορεία με επιδότηση θα μπορούν σύντομα να αποκτήσουν τα αστικά ΚΤΕΛ μεγάλων πόλεων σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου μιλώντας στην «Απογευματινή της Κυριακής».

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε η Υφυπουργός: «Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τη βελτίωση των αστικών μετακινήσεων στην ελληνική περιφέρεια, καταβάλαμε στα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ ενισχύσεις ύψους 18.300.000 ευρώ, καθώς και αποζημιώσεις 4.810.000 ευρώ για τη δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μετακίνηση των φοιτητών από και προς τις σχολές τους. Σύντομα θα ανακοινωθούν κίνητρα για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων και από αστικά ΚΤΕΛ μεγάλων πόλεων.»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης η κ. Αλεξοπούλου σημείωσε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και των εναλλακτικών καυσίμων, ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις μεταφορές. Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η παραλαβή των πρώτων 250 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά μοντέλα που αναφέρατε, ο τομέας των μεταφορών στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 39,9% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη δεν ξεπερνά το 33,1%, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace.

«Για να δημιουργήσουμε ένα πιο σύγχρονο σύστημα μεταφορών, πρέπει να διαθέτουμε ασφαλή, προσιτά και βιώσιμα μέσα μεταφοράς που θα γίνουν ελκυστικά στο επιβατικό κοινό. Έτσι θα αλλάξει η νοοτροπία να χρησιμοποιούμε τα αυτοκίνητα αντί των συγκοινωνιακών μέσων ή ακόμα και να υιοθετήσουμε άλλα ευρωπαϊκά μοντέλα βιώσιμης μετακίνησης, όπως το περπάτημα, η χρήση συμβατικού ή ηλεκτρικού ποδηλάτου, η ομαδική μετακίνηση με αυτοκίνητο και η μετεπιβίβαση σε μέσο σταθερής τροχιάς» επισήμανε η κ. Αλεξοπούλου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» η Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και στο επτάμηνο του 2023 είχαμε συνολικές ταξινομήσεις 8.090 εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων (επί συνόλου 82.752 οχημάτων), ήτοι ποσοστό 9,8% επί των ταξινομήσεων. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2019 ήταν 0,4%...

Όσον αφορά τον κρίσιμο τομέα του δικτύου φόρτισης, η κ. Αλεξοπούλου τόνισε ότι υπάρχουν 3.775 δημοσίως προσβάσιμα σημεία, τα οποία έως το 2030 με βάση το σχέδιο ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης θα ξεπεράσουν τα 25.000 σημεία φόρτισης.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ