Έρχονται απαγορεύσεις κυκλοφορίας για ρυπογόνα αυτοκίνητα – Έως 6.000 ευρώ το πρόστιμο

κίνηση αθήνα

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα κληθούν να βάλουν όσοι οδηγοί ρυπογόνων αυτοκινήτων αγνοούν τις νεοεμφανιζόμενες πινακίδες οδικής σήμανσης, οι οποίες τοποθετήθηκαν στην Ισπανία.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο αγώνας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ανάμεσα σε αυτά και η Ισπανία, όπου έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση ειδικές πινακίδες οδικής σήμανσης για την απαγόρευση κυκλοφορίας των ρυπογόνων οχημάτων εντός των αστικών κέντρων.

Οι πινακίδες εισήχθησαν στον ισπανικό κώδικα οδικής κυκλοφορίας με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Τροχαίας και η παραβίασή τους επιφέρει πρόστιμα έως και 6.000 ευρώ.

Η πινακίδα ανήκει στην υπο-ομάδα των ρυθμιστικών πινακίδων και φέρει κυκλικό σχήμα, απεικονίζοντας ένα αυτοκίνητο που εκπέμπει καπνό από την εξάτμισή του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με ισπανική ειδησεογραφικά Μέσα, η πινακίδα έχει αρχίσει να τοποθετείται εντός των αστικών κέντρων σε 147 δήμους της χώρας και ορίζει απαγόρευση εισόδου σε όλα τα οχήματα, εξαιρουμένων εκείνων που φέρουν την περιβαλλοντική ετικέτα. Η τελευταία υποδεικνύεται από τις τοπικές αρχές και τοποθετείται στο κάτω μέρος της πινακίδας κυκλοφορίας.

Οι κατηγορίες οχημάτων που εξαιρούνται της απαγόρευσης γνωστοποιούνται στο κάτω μέρος της εν λόγω πινακίδας οδικής σήμανσης, εντός του μαύρου περιγράμματος, κάτω από τη σήμανση “EXCEPT TO” (στα ελληνικά εξαιρούνται).

ripogona autokinita prostima pinakida ispania

Ειδικότερα, εξαιρούνται όλα τα οχήματα με μηδενικές εκπομπές ρύπων (ηλεκτρικά αυτοκίνητα), τα plug-in υβριδικά με ελάχιστη αυτονομία 40 χλμ., αλλά και τα υδρογονοκίνητα (με κυψέλες καυσίμου).

Στον αντίποδα, η είσοδος εντός των “πράσινων ζωνών” απαγορεύεται σε όλα τα βενζινοκίνητα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί πριν τον Ιανουάριο του 2000, και σε κάθε πετρελαιοκίνητο όχημα που η ταξινόμησή του είναι πριν τον Ιανουάριο του 2006.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά, επίσης, τα βενζινοκίνητα φορτηγά που ταξινομήθηκαν πριν από το 2000, τα φορτηγά ντίζελ Euro 4, αλλά και όλες τις μοτοσικλέτες, τα μοτοποδήλατα και τα τετράκυκλα με έτος ταξινόμησης πριν το 2003.

Εξαιρέσεις, φυσικά, ισχύουν για τα αυτοκίνητα που οδηγούνται από ή μεταφέρουν ΑΜΕΑ, οχήματα κρατικών υπηρεσιών κ.ο.κ., αλλά και τα ΙΧ ανθρώπων με μισθό κάτω από 538 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι απαγόρευση εισόδου για τα ρυπογόνα οχήματα ισχύει και στο κέντρο της Αθήνας μετά και την επαναφορά του Δακτυλίου (δείτε περισσότερα εδώ). Το πρόστιμο, ωστόσο, περιορίζεται στα 100 ευρώ.

ripogona autokinita prostima pinakida ispania

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ