Έρχεται το τέλος για την πιο επικίνδυνη γέφυρα της Ελλάδας –Πού έχουν φτάσει τα έργα της νέας

gefira eurota skala lakonias 7-25

Με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρά το έργο που θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής, αντικαθιστώντας μια απαρχαιωμένη υποδομή.

Η γέφυρα του Ευρώτα στη Σκάλα Λακωνίας έχει εδώ και χρόνια αποκτήσει φήμη όχι για την αρχιτεκτονική της ή την αισθητική της, αλλά για τους κινδύνους που κρύβει. Ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού σε έναν κομβικό σημείο για την περιοχή και αποτελεί καθημερινή διαδρομή για εκατοντάδες οχήματα.

Όμως, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται και πλέον η μη δυνατότητα κάλυψης των σύγχρονων αναγκών είχε προκαλέσει εδώ και χρόνια την έντονη ανησυχία κατοίκων και επισκεπτών, με τις αξιολογήσεις στο Google να λειτουργούν ως ηχηρό καμπανάκι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
eurota gefira

Η υφιστάμενη γέφυρα συγκεντρώνει μόλις 2,9 αστέρια σε σύνολο 130 αξιολογήσεων, με αρκετούς να την αποκαλούν «τρομακτική», «επικίνδυνη» και «ακατάλληλη για κυκλοφορία». Από την περιορισμένη χωρητικότητα, μέχρι το αίσθημα ανασφάλειας όταν τη διασχίζει βαρύ όχημα, τα σχόλια κάνουν ξεκάθαρο ότι η ανάγκη αντικατάστασής της ήταν επιτακτική.

Η πολιτεία ανταποκρίθηκε, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να υπογράφει στις 8 Μαρτίου 2023 τη σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία για την κατασκευή της νέας γέφυρας. 

Το έργο έχει προϋπολογισμό 4.465.000 ευρώ και αρχικός στόχος ήταν να παραδοθεί εντός 18 μηνών. Αν και το χρονοδιάγραμμα δεν τηρήθηκε, οι εργασίες βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο, με την ολοκλήρωση να τοποθετείται εντός του 2025.

eurota gefira
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η νέα γέφυρα χτίζεται περίπου 11,5 μέτρα νοτιοανατολικά της υπάρχουσας, με μήκος 90 μ. και πλάτος καταστρώματος 9 μ. Συνοδεύεται από δύο πεζοδρόμια πλάτους 2,10 μ. το καθένα, ενώ ο φορέας του καταστρώματος είναι σύμμικτος, με χαλύβδινες δοκούς ενσωματωμένες σε οπλισμένο σκυρόδεμα.

Θα διαθέτει πλήρη οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, με διαγραμμίσεις, στηθαία και πινακίδες ασφαλείας, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής κυκλοφορία.

Παράλληλα, η παλιά γέφυρα δεν θα κατεδαφιστεί, αλλά θα αποκατασταθεί και θα αναδειχθεί σε πεζογέφυρα-μνημείο, διατηρώντας ένα κομμάτι της ιστορίας της περιοχής με νέο ρόλο.

eurota gefira

Όπως καταγράφεται και στην αυτοψία του carandmotor.gr με φωτογραφίες από το εργοτάξιο, το τμήμα της γέφυρας από την πλευρά της Σκάλας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με τα ακρόβαθρα και το κατάστρωμα να έχουν πάρει μορφή.

Από την αντίθετη πλευρά, προς τον Βλαχιώτη, οι εργασίες συνεχίζονται με ταχύ ρυθμό, καθώς έχουν ήδη υψωθεί τα μεσόβαθρα και οι βοηθητικές μεταλλικές κατασκευές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που απομένει είναι η τελική σύνδεση των δύο άκρων στο κεντρικό τμήμα της γέφυρας, ώστε να ολοκληρωθεί ένα έργο που θα σημάνει το τέλος μιας επικίνδυνης καθημερινότητας στη Νότια Λακωνία.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ