Έρχεται ο πρώτος εναέριος ποδηλατόδρομος στην Ελλάδα -Πού θα κατασκευαστεί

εναέριος ποδηλατόδρομος στην Αθήνα

Έναν ποδηλατόδρομο πάνω από το έδαφος αναμένεται να έχει η χώρα μας παρέχοντας έναν πρότυπο χώρο άθλησης και αναψυχής στους πολίτες.

Μία όαση πρασίνου που ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες τάσεις σε επίπεδο άθλησης και αναψυχής σχεδιάζεται από την Περιφέρεια Αττικής, στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον. Σε ειδική μερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες 14/2 ο Περιφερειάρχης, Γ. Πατούλης, έκανε αναλυτική αναφορά στο σχεδιασμό που θα μεταμορφώσει πλήρως το μέχρι πρότινος παρακμάζον πάρκο, αναδεικνύοντάς το σε πάρκο… Ζωής.

Στόχος είναι να μεταμορφωθεί το Πάρκο Τρίτση, σε ένα Πρότυπο Περιβαλλοντικό Πάρκο, μέσω οκτώ ζωνών παρεμβάσεων που μεταξύ άλλων αφορούν στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου δικτύου μεταφορών εντός του πάρκου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
εναέριος ποδηλατόδρομος
Μακέτα του πάρκου

Ειδικότερα, προτείνεται η κατασκευή ενός εναέριου ποδηλατοδρόμου που θα ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ θα αποτελεί την πρώτη σχετική υποδομή επί ελληνικού εδάφους.

Πέρα από αισθητικούς λόγους, η δημιουργία του ποδηλατοδρόμου πάνω από το έδαφος, επιτάσσεται από την ύπαρξη έκτασης με καλλιέργειες φιστικιάς στην περιοχή, όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση.

Επομένως, ο ποδηλατόδρομος θα μπορούσε να διασχίσει υπέργεια τη ζώνη με τις καλλιέργειες φιστικιάς και να διατρέχει την περιοχή δίπλα στο κανάλι με την κεντρική πλατεία.

Περαιτέρω λεπτομέρειες (π.χ. μήκος ποδηλατικής διαδρομής) δεν παρουσιάστηκαν, αλλά όπως φαίνεται και στο βίντεο (δείτε το παρακάτω) που αποτυπώνει οπτικά το πλάνο ανάπτυξης στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», o ποδηλατόδρομος θα μπορούσε να αποτελέσει μια υποβλητική υποδομή αναψυχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπροσθέτως, για την πλήρη μεταμόρφωση του πάρκου προβλέπονται και άλλες δράσεις, μεταξύ των οποίων:

- Εγκατάσταση ποικίλων χρήσεων με ταυτόχρονη ενίσχυση του χαρακτήρα του πάρκου ως κέντρο ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά θέματα
- Ένταξη νέων λειτουργιών, η ανάδειξη και εκμετάλλευση των υφιστάμενων κτισμάτων
- Η λειτουργική και διοικητική ενοποίηση των χώρων του πάρκου
- Η διαμόρφωση σύγχρονου δικτύου μεταφορών εντός του πάρκου
- Η εγκατάσταση τεχνολογικά “έξυπνου” εξοπλισμού
- Οι αναγκαίες Φυτοτεχνικές μελέτες με νέο σχεδιασμό

Στο νέο σχεδιασμό συμπράττουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ το πλάνο ανάπτυξης που παρουσιάστηκε θα τεθεί σε δίμηνη διαβούλευση προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής.

εναέριος ποδηλατόδρομος
Μακέτα του πάρκου

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ