Έρχεται το πρώτο υδρογονοκίνητο λεωφορείο στην Αθήνα

leoforia idrogonou

Μέσα στους προσεχείς μήνες θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του πρώτου λεωφορείου υδρογόνου στην Αθήνα, για να ακολουθήσουν οι παραδόσεις των ηλεκτρικών.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η ανανέωση του στόλου αστικών λεωφορείων στην Αθήνα, στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου στόχου της Ο.Σ.Υ. για μηδενικών εκπομπών ρύπων και χαμηλού θορύβου οχημάτων που θα ευθυγραμμίζονται με τις οδηγίες της ΕΕ για εξασφάλιση βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Ήδη από τις αρχές του 2023 στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα κυκλοφορούν τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία, ενώ εντός των επόμενων μηνών θα ξεκινήσει και η δοκιμαστική λειτουργία του πρώτου υδρογονοκίνητου λεωφορείου, όπως προέκυψε από την τοποθέτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, Στέφανου Αγιάσογλου, σε συνέδριο του Economist (26ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
λεωφορεία υδρογόνου αθήνα

Όπως επισήμανε, γίνονται δοκιμές σε συνεργασία με την εταιρεία «Δημόκριτος» που τον περασμένο Μάιο εγκαινίασε το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής, αποθήκευσης και ανεφοδιασμού υδρογονοκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο σταθμός έχει κατασκευαστεί μέσα στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», στην Αγία Παρασκευή Αττικής.

Οπως είχε αναφέρει πρόσφατα στο «business story» o γενικός γραμματέας Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, οι δοκιμές θα ξεκινήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο, με πρωταγωνιστή ένα λεωφορείο υδρογόνου τεχνολογίας Solaris που θα διασχίζει τους δρόμους της Αθήνας κατά το πρότυπο των δοκιμών που έγιναν με τα ηλεκτρικά οχήματα.

λεωφορεία υδρογόνου αθήνα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι προσώρας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια 650 νέων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά προβλεπόταν η προμήθεια 770 οχημάτων, αλλά το πρώτο από τα πέντε τμήματα του διαγωνισμού (100-120 υβριδικά λεωφορεία) κηρύχθηκε άγονο, καθώς ουδείς κατέθεσε προσφορά. Ειδικότερα τα λεωφορεία θα είναι τα εξής:

- 100 απλά ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων με ελάχιστη αυτονομία 135 χλμ.
- 250 ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων με ελάχιστη αυτονομία 180 χλμ.
- 200 απλά 12μετρα λεωφορεία νέας γενιάς (EURO VI) με φυσικό αέριο

Οι πρώτες παραλαβές, τέλος, θα γίνουν στις αρχές του 2023 και θα αφορούν ηλεκτρικά λεωφορεία.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ