Νέα έρευνα ανατρέπει όσα γνωρίζουμε -Γιατί είναι πιο οικονομικό να βυθίζεις το πόδι σου στο γκάζι

brake_pedal

Ήξερες ότι το να πατάς συνέχεια το γκάζι μπορεί να στην πραγματικότητα να σου εξοικονομήσει χρήματα; Τι δείχνει νέα επιστημονική έρευνα του πανεπιστήμιου του Stanford.

Παραδοσιακά, η οικονομική οδήγηση ορίζεται ως μια ήπια, συγκρατημένη προσέγγιση πίσω από το τιμόνι:Μια οδήγηση, δηλαδή, χωρίς απότομες αυξομειώσεις ταχύτητας, χωρίς συνεχές πάτημα στο γκάζι, με διατήρηση σταθερής ταχύτητας και αποφυγή άσκοπων φρεναρισμάτων, πρακτικές δηλαδή που και εξοικονομούν καύσιμο και περιορίζουν τη φθορά στα μηχανικά μέρη του οχήματος, όπως τα φρένα.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη από το Stanford University έρχεται να αμφισβητήσει αυτά τα δεδομένα, τουλάχιστον όσον αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου, για να κάνεις οικονομία εκεί που πονάει πραγματικά (δηλαδή στο συνέργειο) επεκτείνεις τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του ηλεκτρικού σου, ίσως τελικά… πρέπει να επιταχύνεις πιο συχνά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικό είναι να τονιστεί πως η μελέτη δεν αφορά συμβατικά οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά επικεντρώνεται αποκλειστικά στα ηλεκτρικά. Και αυτό διότι, όπως γνωρίζουμε, οι μπαταρίες των ηλεκτρικών είναι το πιο κρίσιμο και ακριβό εξάρτημά τους, με την υγεία και τη διάρκεια ζωής τους να αποτελεί ένα σημείο που πολλοί οδηγοί διατηρούν ακόμη ανησυχίες.

΄Έρευνα

Στο πλαίσιο της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, οι επιστήμονες ανέλυσαν την απόδοση 92 εμπορικών μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων μέσα σε διάστημα δύο ετών. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, εξετάστηκαν 42 διαφορετικά στυλ οδήγησης, από ήπια αστική κυκλοφορία μέχρι πιο δυναμικές συνθήκες με συνεχείς επιταχύνσεις και φρεναρίσματα, όπως αυτά που ενεργοποιούν το σύστημα αναγεννητικής πέδησης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι μπαταρίες που «υποβλήθηκαν» σε πιο έντονη και απαιτητική οδήγηση διατήρησαν την αποδοτικότητά τους κατά 38% περισσότερο σε σχέση με εκείνες που λειτουργούσαν υπό πιο ήπιο οδηγικό προφίλ. Συγκεκριμένα, η μέση διάρκεια ζωής τους έφτασε τα 313.800 χιλιόμετρα, ενώ στις μπαταρίες που χρησιμοποιήθηκαν σε πιο συντηρητικές συνθήκες, ο αριθμός περιορίστηκε στα 227.000 χιλιόμετρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές εξηγούν πως η δυναμική οδήγηση (με σύντομες επιταχύνσεις, χαρακτηριστικές της καθημερινής αστικής κυκλοφορίας) ενεργοποιεί παλμούς χαμηλής συχνότητας στην απόδοση της μπαταρίας. Αυτή η μορφή χρήσης, σύμφωνα με την έρευνα, προκαλεί λιγότερη φθορά σε σχέση με τα σταθερά και παρατεταμένα ρεύματα που παρατηρούνται κατά την οδήγηση σε αυτοκινητοδρόμους.

έρευνα

Παράλληλα, σημειώνεται πως ένας κρίσιμος παράγοντας για τη μακροζωία των μπαταριών είναι ο αριθμός των πλήρων κύκλων φόρτισης και εκφόρτισης που μπορούν να υποστηρίξουν: όσο περισσότεροι είναι, τόσο καλύτερη είναι η μακροχρόνια απόδοσή τους.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγούμε επιθετικά ή να επιταχύνουμε άσκοπα σε κάθε φανάρι. Η ιδανική προσέγγιση είναι μια ισορροπημένη οδήγηση,η οποία συνδυάζει ήπια χρήση στο αστικό περιβάλλον με περιοδικά πιο δυναμικές φάσεις, όπως για παράδειγμα, σε διαδρομές με ανηφόρες, επαρχιακούς δρόμους ή εθνικές οδούς με αυξομειώσεις ταχύτητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, η έρευνα περιλαμβάνει και μερικές συμβούλες για τη διατήρηση της υγείας των μπαταριών:

  • Αποφύγετε την υπερβολική φόρτιση: Πολύ υψηλές τάσεις καθιστούν το θετικό ηλεκτρόδιο ασταθές.
  • Μην αφήνετε την μπαταρία να αδειάζει τελείως: Τα πολύ χαμηλά επίπεδα φόρτισης επιταχύνουν τη φθορά
  • Προτιμήστε πλήρωση γύρω στο 50%: Αυτή η πρακτική βοηθά σημαντικά στη διατήρηση της μακροπρόθεσμης απόδοσης της μπαταρίας.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ