Ο «Δρόμος του Θανάτου» βρίσκεται στην Τουρκία -Η πιο επικίνδυνη διαδρομή στον πλανήτη

Tas Yolu

Πολλά έχουν γραφτεί για το ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος δρόμος στον πλανήτη, ωστόσο ο περίφημος Kemaliye Tas Yolu στην Ανατολική Τουρκία, σίγουρα είναι από αυτούς που απαιτούν πολύ κουράγιο από τους οδηγούς για να τον περάσουν.

Πρόκειται για μια διαδρομή με πολλές προκλήσεις, η οποία είναι διάσημη πλέον σε όλο τον πλανήτη για τη μορφολογία της, προσελκύοντας επισκέπτες από πολλές χώρες που θέλουν να την διανύσουν.

Ο Tas Yolu, ο περίφημος «Πέτρινος Δρόμος», βρίσκεται στην επαρχία (Erzincan) στην Ανατολική Τουρκία, ανάμεσα στις πόλεις Kemaliye και Divriği (σ.σ. στα ελληνικά Τεφρίκη).

Tas Yolu
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κατασκευή του δεν αποτέλεσε μια εύκολη υπόθεση, όπως μαρτυράται και από τα 132 χρόνια που απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωσή του. Ειδικότερα, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1870, στο πλαίσιο μίας προσπάθειας των ντόπιων να συνδέσουν την περιφέρεια Kemaliye με την Κεντρική Ανατολία.

Επικουρούμενοι από το κράτος, οι ντόπιοι άρχισαν να σμιλεύουν με πρωτόγονα εργαλεία τους βράχους του «Σκοτεινού Φαραγγιού» (Karanlik Kanyon), καταφέρνοντας να δημιουργήσουν – σε πρώτη φάση – ένα μονοπάτι, το πλάτος του οποίου παρείχε πρόσβαση μόνο στους πεζούς.

Tas Yolu

Στη συνέχεια και μετά από πολλές εργασίες και προσθήκες, ο δρόμος ολοκληρώθηκε στις 2 Αυγούστου του 2002 αποτελώντας ουσιαστικά μια πέτρινη διαδρομή, χωρίς καμία προσθήκη ασφάλτου ή τσιμέντου, αφού το πολύ σκληρό έδαφος δεν επιτρέπει το στρώσιμό τους.

Με μήκος 8,7 χλμ. ο δρόμος σήμερα ενδείκνυται για όσους αναζητούν την περιπέτεια, μιας και έχουν την ευκαιρία να συστηθούν με τους επιβλητικούς βράχους ύψους 500 μέτρων που «κρέμονται» πάνω από τους οδηγούς και πλαισιώνουν τον ποταμό Ευφράτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Tas Yolu

Παράλληλα, αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της αδρεναλίνης, οι οποίοι μπορούν να βιώσουν την εμπειρία του wingsuit flying και του επίσης extreme σπορ base jumping.

Τα παραπάνω αποτελούν την όμορφη πλευρά του Tas Yolu, το οποίο, όμως, έχει και ένα… σκοτεινό πρόσωπο που αποθαρρύνει ακόμα και τους πιο ικανούς οδηγούς. Πρόκειται για τα 38 στενά τούνελ και τις ατελείωτες απότομες στροφές που σε συνδυασμό με την απουσία στηθαίων ασφαλείας συνθέτουν ένα τρομακτικό σκηνικό.

Ενδεικτικό των κινδύνων που ενέχει ο Πέτρινος Δρόμος της Τουρκίας ήταν και ένα άρθρο της ιστοσελίδας www.dangerousroads.org που τον χαρακτήρισε ως τον πιο επικίνδυνο δρόμο στον κόσμο, μπροστά ακόμα και από το ορεινό τούνελ Guoliang στην Κίνα.

Tas Yolu
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα του δρόμου έχει κρούσει και ο Ragıp Güneysu, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης του Kemaliye, το οποίο εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.

«Ξεχάστε την οδήγηση. Πολλοί άνθρωποι που πηγαίνουν εκεί λένε ότι τους… κόβονται τα πόδια από τον φόβο».

Δείτε βίντεο από το δρόμο:

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ