Επιδότηση 3.500 ευρώ για μετατροπή αυτοκινήτου σε ηλεκτρικό - Ποια χώρα ανοίγει το δρόμο

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Μεγάλη διευκόλυνση σε όσους επιθυμούν να μετατρέψουν το αυτοκίνητό τους σε ηλεκτρικό προσφέρει η Ιταλία, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του κόστους.

Σημαντικά κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης προσφέρει η Ιταλία στους ιδιοκτήτες οχημάτων της χώρας, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να συμμορφωθεί με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2.

Πέρα από την παροχή επιδότησης για την απόκτηση ενός 100% ηλεκτρικού μοντέλου, η εκτεταμένη δέσμη κινήτρων της ιταλικής κυβέρνησης περιλαμβάνει και κίνητρα για την μετατροπή των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε ηλεκτροκίνητα (retrofit).

Ειδικότερα, όσοι δεν μπορούν να «αντέξουν» το οικονομικό βάρος της αγοράς ενός καινούργιου αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος, απλά μπορούν να αντικαταστήσουν το θερμικό μοτέρ του υπάρχοντος αυτοκινήτου τους με ηλεκτρικό, με την ιταλική κυβέρνηση να καλύπτει μέρος των εξόδων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αντικατασταση κινητηρα με ηλεκτρικό

Όπως αναφέρεται στο ρυθμιστικό κείμενο που συνέταξε το Υπουργείο Υποδομών και Βιώσιμης Κινητικότητας, από κοινού με το υπ. Οικονομικής Ανάπτυξης, το ποσό της επιδότησης θα αντιστοιχεί στο 60% της δαπάνης για τη μετατροπή του αυτοκινήτου σε ηλεκτρικού, με ανώτατο ποσό τις 3.500 ευρώ.

Πέρα από το ανωτέρω ποσό, η ιταλική κυβέρνηση καλύπτει και το 60% των εξόδων που σχετίζονται με την επαναταξινόμηση των αυτοκινήτων και κάποια άλλα τέλη και χρεώσεις.

Τα αυτοκίνητα που επιδοτούνται

Η κρατική επιδότηση χορηγείται για τις περισσότερες κατηγορίες οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ΙΧ, των οχημάτων με πάνω από 8 καθίσματα, αλλά και τα βαν για τη μεταφορά αγαθών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν για την επιδότηση μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας (στα πρότυπα του ελληνικού «Κινούμαι Ηλεκτρικά») που θα βγει στον αέρα συν τω χρόνω, με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται στα 14 εκατ. ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιδότηση θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 10 Νοεμβρίου του 2021, ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης είναι η 31 Δεκεμβρίου του 2022.

αντικατασταση κινητηρα με ηλεκτρικό

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ