Έπιασαν δουλειά τα νέα ραντάρ -Βροχή οι κλήσεις σε όσους οδηγούν μόνοι τους στο αυτοκίνητο

radar lorides ipsilis plirotitas (1)

Η εφαρμογή ενός νέου μέτρου από τις 2 Μαΐου 2025 έχει σκοπό να διευκολύνει τη ροή της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένους δρόμους αλλά και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, με τους παραβάτες να έρχονται αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου ύψους 135 ευρώ.

Παρόλο που συνήθως η καθιέρωση νέων πινακίδων κυκλοφορίας αποσκοπεί στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, αυτός ο καινούργιος κανονισμός, που συνοδεύεται από νέα οδική σήμανση, έρχεται για να αποσυμφορήσει πολυσύχναστους δρόμους σε ώρες αιχμής, αλλά και να μειώσει τις εκπομπές ρύπων.

Από τις 2 Μαΐου 2025, τα νέα ραντάρ παρακολούθησης λωρίδων που προορίζονται πλέον για οχήματα carpooling (συνεπιβατισμού) τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία στον περιφερειακό δρόμο του Παρισιού και σε δύο τμήματα αυτοκινητοδρόμων του Île-de-France (Α1 και Α13).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
romvos 1

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τον όρο, το carpooling είναι μία τακτική η οποία επιτρέπει σε ιδιοκτήτες οχημάτων να δέχονται και άλλους επιβάτες, γνωστούς ή και αγνώστους, με σκοπό αφενός να μοιράζονται τα έξοδα χρήσης του αυτοκινήτου, και αφετέρου να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιώντας τα λιγότερα δυνατά οχήματα, και άρα ελαττώνοντας τις εκπομπές ρύπων.

Συνολικά, 13 νέες κάμερες επιτηρούν πλέον αυτές τις ειδικές λωρίδες κυκλοφορίας στο Παρίσι, οι οποίες αναγνωρίζονται από την ειδική σήμανση με τον ρόμβο που φαίνεται παρακάτω. Για τους οδηγούς που τις χρησιμοποιούν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις προβλέπεται πρόστιμο 135 ευρώ, το οποίο μειώνεται στα 90 ευρώ αν πληρωθεί εντός προκαθορισμένου διαστήματος.

romvos 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι λωρίδες αυτές προορίζονται κυρίως για χρήση από οχήματα που έχουν τουλάχιστον δύο επιβάτες, από ταξί και από μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση σε ασθενοφόρα και περιπολικά, μοτοσικλέτες που πραγματοποιούν «σφήνα» ή έχουν δύο αναβάτες, αλλά και οχήματα που έχουν διαπίστευση ότι μεταφέρουν ή ανήκουν σε ΑμεΑ.

Οι νέες κάμερες έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν κατηγορίες οχημάτων (π.χ. ταξί, ΙΧ ή λεωφορεία), να μετρούν επιβάτες, στα μπροστινά και στο πίσω κάθισμα, αλλά και να «διαβάζουν» τις πινακίδες των οχημάτων.

romvos 3

Σε συνέντευξη Τύπου στις 29 Απριλίου, ο David Belliard, αναπληρωτής δήμαρχος του Παρισιού, αρμόδιος για τις μεταφορές, τόνισε πως στόχος είναι η μείωση της χρήσης ιδιωτικών οχημάτων και η προώθηση πιο οικολογικών συνηθειών, και όχι τα έσοδα από πρόστιμα. Ωστόσο, προανήγγειλε πως «σε συγκεκριμένες ημέρες, οι έλεγχοι ενδέχεται να ενταθούν για να σταλεί ισχυρό μήνυμα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ειδικές λωρίδες carpooling είναι ενεργές όταν εμφανίζεται ο χαρακτηριστικός λευκός ρόμβος στις αντίστοιχες φωτεινές πινακίδες. Η λειτουργία τους μπορεί να διακοπεί οποιαδήποτε στιγμή. Τα ραντάρ δεν καλύπτουν συνεχώς ολόκληρα τα τμήματα των δρόμων, αλλά ενεργοποιούνται σε καθορισμένες ώρες και ημέρες, κυρίως τις εργάσιμες ημέρες και κατά τις ώρες αιχμής.

romvos 4

Τα συγκεκριμένα ραντάρ δεν εκδίδουν αυτόματα πρόστιμα. Κάθε παράβαση που εντοπίζεται επαληθεύεται και εγκρίνεται από αρμόδιο υπάλληλο. Σύμφωνα με τον Δήμο Παρισιού, τα συστήματα καταγράφουν μόνο τις πινακίδες κυκλοφορίας και μια θολή εικόνα των επιβατών.

Εάν δεν εντοπιστεί παράβαση, οι εικόνες διατηρούνται για μόλις δύο ώρες, σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αν διαπιστωθεί παράβαση, οι εικόνες διατηρούνται ως αποδεικτικά στοιχεία.

Το σύστημα βρίσκεται σε πιλοτική φάση, με την περίοδο δοκιμής να διαρκεί έξι μήνες, οπότε και θα εξεταστεί το σενάριο μονιμοποίησης του μέτρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ