Ανάσα για την Αττική – Πότε θα δούμε τη μεγαλύτερη σήραγγα στο Λεκανοπέδιο;

τούνελ αττική οδός

Μετά από πολλές καθυστερήσεις, ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα στην Αττική ξεμπλοκάρει. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών κίνησε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και η επέκταση της Λ. Κύμης μπαίνει σε φάση δημοπράτησης.

Πρόκειται για την επέκταση της Αττικής Οδού, στο τμήμα που αφορά τη Λ. Κύμης, ένα έργο-ανάσα για τον κορεσμένο αυτοκινητόδρομο του Λεκανοπεδίου. Στόχος, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που αφορά την προ εικοσαετίας περίοδο των λαμπερών Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, είναι να υπάρξει αποσυμφόρηση στην έξοδο της Αττικής Οδού στο κόμβο της Μεταμόρφωσης, δηλαδή σε ένα τμήμα που παρατηρούνται καθημερινά ουρές χιλιομέτρων.

Έτσι, λοιπόν, η φάση δημοπράτησης θα διαρκέσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως τα έργα θα διαρκέσουν για 4 χρόνια. Αν, δηλαδή, τα διαδικαστικά ζητήματα λυθούν μέχρι τα τέλη της χρονιάς, ο νέος αυτοκινητόδρομος αναμένεται να είναι στη διάθεση του κοινού ακόμη μέσα στο 2027. Τι θα περιλαμβάνει, όμως, το νέο έργο των 350 εκατομμυρίων ευρώ και γιατί είναι τόσο σημαντικό για την καθημερινότητά μας;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
επέκταση αττικής οδού

Το εν λόγω έργο αφορά έναν κλειστό σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, συνολικού μήκους 4,2 χιλιομέτρων, που θα ενώνει την έξοδο της Λεωφόρου Κύμης με τον κόμβο Καλυφτάκη της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας. Αυτό σημαίνει πως θα δούμε, εκτός του κύριου αυτοκινητοδρόμου, έργα ανάπλασης τόσο Δήμο Πεύκης όσο και στην περιοχή Λυκόβρυσης.

Μεταξύ άλλων, θα κατασκευαστούν ανισόπεδοι κόμβοι στα σημεία εισόδου και εξόδου, η μεγαλύτερη αστική σήραγγα που θα διατρέχει τους υφιστάμενους πολυπληθείς Δήμους του Λεκανοπεδίου και πολλά ακόμη έργα βελτίωσης των παράπλευρων οδών που θα οδηγήσουν σε συνολική αναβάθμιση των όμορων περιοχών.

αττική οδός
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, να σημειώσουμε, πως οι κάτοικοι της Αθήνας θα έχουν μέσα στα επόμενα χρόνια στη διάθεσή τους μια ακόμη σημαντική οδική υποδομή. Πρόκειται για την υπογειοποίηση της Ηλιουπόλεως μέχρι τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, που θα επιτρέψει να γίνει η Βουλιαγμένης δρόμος ελευθέρας ροής. Σε πρακτικό επίπεδο, μια νέα σήραγγα θα ενώνει τη Λεωφόρο Κατεχάκη και τον Καρέα με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης σε ελάχιστα λεπτά.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ