Επαναστατικό σύστημα βάζει τέλος στα τροχαία ατυχήματα λόγω ομίχλης (video)

Φώτα για ομίχλη

Ένα νέο σύστημα φώτων και ειδικών σινιάλων ορατών στην ομίχλη, φιλοδοξεί να βάλει τέλος στα ατυχήματα που γίνονται όταν οι συνθήκες ορατότητας είναι μειωμένες.

Το νέο σύστημα έχει ήδη τοποθετηθεί ως παγκόσμια πρώτη στην Ισπανία και σε συγκεκριμένο τμήμα των αυτοκινητοδρόμων A-8 και N-634, στο οποίο παρατηρείται συχνά η εμφάνιση ομίχλης.

Αποτελείται από ειδικά φώτα που έχουν τοποθετηθεί στις άκρες του δρόμου σε συγκεκριμένη απόσταση μεταξύ τους και σε ύψος 1,5 μέτρου. Τα φώτα αυτά είναι σε θέση να αλλάζουν χρώματα, ενώ μπορεί να απεικονίζουν και συγκεκριμένα σήματα.

Όταν λοιπόν πέσει στην περιοχή ομίχλη, τα φώτα αυτά ανάβουν κίτρινα στο κάτω τμήμα τους, ώστε να δείχνουν στους οδηγούς τα όρια του δρόμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Φώτα για ομίχλη

Στη συνέχεια, εάν μπροστά από το αυτοκίνητο υπάρχει κίνηση ή άλλο αυτοκίνητο, τότε το πάνω τμήμα τους γίνεται κόκκινο. Στην περίπτωση αυτή τα φώτα ανάβουν κόκκινα όταν το αυτοκίνητο που ακολουθεί βρίσκεται σε απόσταση 100 μέτρων από το μπροστινό και παραμένουν αναμμένα όσο δεν υπάρχει απόσταση ασφαλείας.

Επιπλέον αυτών, το σύστημα μπορεί να προειδοποιήσει τον οδηγό ότι εισέρχεται σε τμήμα του δρόμου με μειωμένη ορατότητα. Επίσης, εάν η ορατότητα μειωθεί κάτω από τα 40 μέτρα, τότε το σύστημα των φώτων με ειδικά σινιάλα κατευθύνει τα αυτοκίνητα εκτός του αυτοκινητοδρόμου και σε κάποιους από τους παράλληλους δρόμους όπου η ορατότητα είναι καλύτερη.

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, το 2021 υπήρξαν 331 ατυχήματα, ακόμη και με θύματα, στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας, που οφείλονται στην ομίχλη και στο γεγονός ότι οι οδηγοί δεν άφηναν αποστάσεις ασφαλείας. Ειδικά στο σημείο όπου τοποθετήθηκαν τα νέα «έξυπνα» φώτα, το 2014 είχε γίνει μια μεγάλη καραμπόλα με 40 οχήματα, που οφειλόταν στην ομίχλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ