Έρχεται η επανάσταση στους δρόμους του πλανήτη -Γιατί πλέον βάφουν άσπρη την άσφαλτο;

άσπρη άσφαλτος

Πιο ανοιχτόχρωμη γίνεται η άσφαλτος σε πολλές περιοχές του πλανήτη, με στόχο να καταστούν λιγότερο επώδυνες οι μετακινήσεις των πολιτών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Με ξέφρενους ρυθμούς αυξάνεται η θερμοκρασία στον πλανήτη, λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Ενδεικτικό για το τι έπεται είναι το καλοκαίρι που διανύουμε το οποίο είναι από τα πιο θερμά που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Με την αύξηση της θερμοκρασίας να καθιστά αβίωτη τη ζωή σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, έχουν αρχίσει να λαμβάνονται κάποιες πρωτοβουλίες με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης.

Μία από τις εν λόγω πρωτοβουλίες αφορά σε επεμβάσεις στο οδόστρωμα, ώστε να αποτρέπεται η μετατροπή των δρόμων σε… καζάνια που βράζουν, τα οποία καθιστούν εφιαλτικές τις μετακινήσεις των πολιτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
άσπρη άσφαλτος

Ειδικότερα, όλο και περισσότερες πόλεις έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν ανοιχτόχρωμη ανακλαστική επίστρωση στο οδόστρωμα, η οποία αντανακλά το ηλιακό φως απορροφώντας λιγότερη θερμότητα.

Πρόκειται για μια δράση που μόνο έκπληξη δεν προκαλεί, μιας και όπως είναι ευρέως γνωστό, το μαύρο χρώμα «τραβάει» την ηλιακή ακτινοβολία και δεν την αντανακλά όπως το άσπρο, κάτι που το αντιλαμβανόμαστε όταν φοράμε μαύρα ρούχα ή οδηγούμε ένα ομόχρωμο αυτοκίνητο.

Ανοιχτόχρωμη ανασφαλτική άσφαλτος τοποθετήθηκε πρόσφατρα στο Φοίνιξ της Αριζόνα των ΗΠΑ, όπου επί πολλές συναπτές ημέρες η θερμοκρασία υπερέβη τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στο Φοίνιξ τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα “Cool Pavement”, με τους κατοίκους να επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα αισθητά και η κυκλοφορία στους «μεταμορφωμένους» δρόμους κατέστη λιγότερο επώδυνη.

άσπρη άσφαλτος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια παρόμοια δράση ελήφθη και στην πόλη Όστιν του Τέξας, όπου σε ένα τμήμα δρόμου εφαρμόστηκε το προϊόν “A.R.A.-1 Ti”, το επανομαζόμενο «αντιηλιακό των δρόμων» που έχει ως βάση του διοξείδιο του τιτανίου. Το προϊόν ψεκάζεται στην άσφαλτο και πέρα από τη μείωση των επιπέδων απορροφούμενης ακτινοβολίας μπορεί και διασπάει τις εκπομπές ρύπων των οχημάτων, σύμφωνα με την εταιρεία που το κατασκευάζει.

Το A.R.A.-1 Ti έχει ήδη δοκιμαστεί σε δρόμους της Βόρειας Καρολίνα, του Ορλάντο, της Φλόριντα κ.ο.κ., με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι έχει συνδράμει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της «Αστικής Θερμικής Νησίδας» όπου η μεγάλη θερμοαγωγιμότητα και θερμοχωρητικότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών (βλ. άσφαλτος και σκυρόδεμα) τα μετατρέπουν σε τεράστιους θερμοσυσσωρευτές, οι οποίοι απελευθερώνουν τη θερμότητα τη νύχτα, καθιστώντας τα βράδια βασανιστικά.

Σημειώνεται ότι… άσπρη άσφαλτος έχει εφαρμοστεί και στο κατάστρωμα της σήραγγας «Θεσέας, στην Κακιά Κάλα, αλλά όχι για τη μείωση της θερμοκρασίας, αλλά για την αύξηση της ορατότητας εντός του τούνελ και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. -Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ