Αυτό είναι το επάγγελμα που είναι περιζήτητο στην Ελλάδα -Εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας

Electric car technician

Με την ηλεκτροκίνηση να προελαύνει και τις πωλήσεις EV αυτοκινήτων να αυξάνονται, ενισχύεται η ανάγκη για πιστοποιημένους επαγγελματίες που εξειδικεύονται στην εγκατάσταση υποδομών φόρτισης.

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνεται η ζήτηση για ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα, με τους οδηγούς να αποβάλουν τους όποιους ενδοιασμούς τους και να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα εξηλεκτρισμένα μοντέλα.

Ενδεικτικά της ολοένα και αυξανόμενης δημοφιλίας τους είναι τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι το διάστημα Ιανούαριος-Αύγουστος 2023 οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων στη χώρα μας ανήλθαν σε 4.188, σχεδόν τριπλάσιες από αυτές (1.711) που σημείωθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Συν τω χρόνω, ειδικά τα ηλεκτρικά μοντέλα θα διαδραματίζουν όλο και πιο σημαίνοντα ρόλο στα αυτοκινητικά τεκταινόμενα, πολλώ δε μάλλον όταν η ΕΕ έχει επιβάλει στα κράτη-μέλη της απαγόρευση πώλησης καινούργιων αυτοκινήτων με κινητήρα βενζίνης και diesel από το 2035 και έπειτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Ο συνεχώς αυξανόμενος, ωστόσο, αριθμός ηλεκτρικών αυτοκινήτων, απαιτεί και την ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών και δη ενός δικτύου φόρτισης που θα επαρκεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των οχημάτων.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία στην ηλεκτρολογική μελέτη όλων των νέων κτιρίων, θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η υποδομή εγκατάστασης καλωδίωσης για σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η εγκατάσταση, ωστόσο, φορτιστών, είτε στο σπίτι, είτε σε επιχειρήσεις, είτε σε δημόσιους χώρους απαιτεί και την ύπαρξη καταρτισμένων επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων πιστοποιημένων ηλεκτρολόγων που αναλαμβάνουν τη μελέτη για την εγκατάσταση των εν λόγω συσκευών και της αναγκαίας ηλεκτρολογικής υποδομής.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση εγκατάστασης φορτιστή σε μια οικία, οι εξειδικευμένοι ηλεκτρολόγοι επισκέπτονται τον εκάστοτε χώρο ώστε να κάνουν αυτοψία και επιθεώρηση, όπως και έλεγχο και μέτρηση για επάρκεια ρεύματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα ακολουθήσει η μελέτη της εγκατάστασης και η καταγραφή για την απαραίτητη ηλεκτρολογική υποδομή, για να πάρει σειρά η σύνταξη αναλυτικής τεχνοοικονομικής προσφοράς για την εγκατάσταση του σταθμού φόρτισης. Τέλος, θα παραδοθεί στον ιδιοκτήτη η προσφορά και θα παρουσιαστεί η προτεινόμενη λύση από μηχανικό.

Παράλληλα, οι τεχνικοί πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε χρειάζεται επιπρόσθετη προστασία. Επί παραδείγματι, στην περίπτωση εγκατάστασης οικιακού σταθμού φόρτισης 7KW, ο ιδιοκτήτης προτείνεται να εγκαταστήσει τα μέσα προστασίας που υποδεικνύονται από το πρότυπο IEC 61851-1 στον πίνακα διανομής προκειμένου να θωρακίσει την εγκατάσταση του.

ηλεκτρολόγοι φορτιστές αυτοκινήτων

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αντικεραυνική προστασία, αλλά και η εγκατάσταση MCB 40A, μια διπολική ασφάλεια 40A που προστατεύει τον φορτιστή σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του carandmotor.gr, οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες τοποθέτησης φορτιστών στην Ελλάδα αναζητούν εναγωνίως πιστοποιημένο προσωπικό, δεδομένου ότι η προσφορά των εν λόγω επαγγελματιών στην αγορά να είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να απλώνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα δίχτυα τους εκτός Ελλάδας, «στρατολογώντας» επαγγελματίες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι έχουν πείρα στο εν λόγω τομέα.

Με δεδομένο, βέβαια, τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό τόσο δημόσιων όσο οικιακών φορτιστών και την αδήριτη ανάγκη για επαγγελματίες που εξειδικεύονται στην εγκατάσταση των συγκεκριμένων συσκευών, θεωρείται σίγουρο ότι ολοένα και περισσότερα νεαρής ηλικίας άτομα θα αδράττουν την ευκαιρία, δραστηριοποιούμενοι σε έναν ραγδαία αναπτυσσόμενο επαγγελματικό κλάδο. Ειδικά όταν οι μισθολογικοί απολαβές είναι υψηλές.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ