Το επάγγελμα του μέλλοντος ήρθε στην Ελλάδα -Χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Συνεχώς αυξάνονται οι φορείς εκπαίδευσης στη χώρα μας, οι οποίοι καταρτίζουν προγράμματα επιμόρφωσης πάνω στο επάγγελμα που θα γίνει περιζήτητο.

Όλο και μεγαλύτερο είναι το μερίδιο που κερδίζουν τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη χώρα μας, τα οποία σε βάθος χρόνου θα αντικαταστήσουν πλήρως τα συμβατικά ΙΧ με κινητήρες βενζίνης και diesel, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Η αύξηση του αριθμού των μηδενικών ρύπων κυκλοφορούντων ΙΧ δεν απαιτεί, ωστόσο, αποκλειστικά τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη φόρτισή τους, αλλά και καταταρτισμένους επαγγελματίες που θα μπορούν να τα συντηρούν και να τα επισκευάζουν.

φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν εκδοθεί ήδη οι απαραίτητες κανονιστικές αποφάσεις για τα συνεργεία που εκτελούν τις εν λόγω εργασίες, ενώ έχουν καθοριστεί οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος του τεχνίτη υψηλής τάσης.

Παράλληλα, όπως είχε γράψει το carandmotor.gr, υφίστανται πλέον και φορείς επιμόρφωσης που έχουν καταρτίσει προγράμματα για την εκπαίδευση των τεχνιτών υψηλής τάσης.

Σε αυτούς τους φορείς συγκαταλέγεται και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που υλοποιεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης στην ηλεκτροκίνηση.

Σκοπός του προγράμματος, συνολικής διάρκειας 62 ωρών (27 ώρες θεωρία και 35 ώρες εργαστήριο), είναι να λάβουν οι καταρτιζόμενοι θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες, ώστε να είναι σε θέση να επισκευάζουν και να συντηρούν ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό όχημα. Ήδη έχουν αποφοιτήσει οι πρώτοι καταρτισμένοι.

Όπως ανέφερε ο κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης, πρύτανης του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, «τα πανεπιστήμια επανατοποθετούνται, φεύγουν από την εποχή που απλώς δίνουν πτυχία στους φοιτητές αλλά διεκδικούν έναν ευρύτερο αναπτυξιακό ρόλο και επεκτείνουν τη δράση τους στη μη τυπική εκπαίδευση, στην οποία καταρτίζουν πέρα από φοιτητές και επαγγελματίες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
τεχνίτης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Από τη μεριά του ο κ. Δημήτρης Στημονιάρης, καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Δυτικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι το πρόγραμμα έχει ως στόχο να παρέχει στους ενδιαφερόμενους το πιστοποποιητικό για να επεκτείνουν την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός τους και να δεχτούν στους χώρους τους αυτοκίνητα υψηλής τάσης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 70 ανέργους, επαγγελματίες και εργαζόμενους με επαγγελματική προϋπηρεσία σε συμβατικά συνεργεία αυτοκινήτων που διαμένουν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και σε σπουδαστές των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Φλώρινας και Καστοριάς της ΔΥΠΑ.

Αντίστοιχα προγράμματα προσφέρονται και από άλλα πανεπιστημία, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. -Διαβάστε περισσότερα για τα προγράμματα εδώ.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ