Αυτός είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός θησαυρός της Ευρώπης -Πού βρίσκεται, σε τι χρησιμοποιείται

Ο «λευκός χρυσός» αποτελεί το βασικό συστατικό των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν.
Με την ηλεκτροκίνηση να κερδίζει συνεχώς έδαφος, φιγουράροντας ως η τεχνολογία που ίσως μονοπωλήσει το αυτοκινητιστικό ενδιαφέρον στο μέλλον, πληθαίνουν οι ανάγκες για το μέταλλο που είναι απαραίτητο για την κατασκευή τους.
Πρόκειται για το λίθιο, τον επανομαζόμενο «λευκό χρυσό» που αποτελεί βασικό συστατικό των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίες με τη σειρά τους είναι το ακριβότερο εξάρτημα των εν λόγω οχημάτων.
BUY NOW
Σύμφωνα με παλαιότερες προβλέψεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, μέχρι το 2030, η παγκόσμια ζήτηση θα έχει φτάσει τους 3 εκατομμύρια τόνους, όταν το 2021 οι εξορυκτικές εταιρείες παρήγαγαν 540.000 τόνους.
Τους τελευταίους μήνες, βέβαια, η τιμή του λιθίου έχει υποχωρήσει σημαντικά, μιας και η αυξημένη παραγωγή σε συνδυασμό με την πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων -ειδικά στην Κίνα- δημιούργησε υπερπροσφορά, με μεγάλους παραγωγούς όπως οι Albemarle και SQM να σχεδιάζουν μείωση της παραγωγής για να περιορίσουν περαιτέρω πτώση.

Άπαντες, ωστόσο, εμφανίζονται σίγουροι ότι μακροπρόθεσμα η ζήτηση για λίθιο αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά -μεταξύ άλλων- λόγω της ανάπτυξης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως και της αύξησης της χρήσης ενέργειας από data centers -στις 200 τεραβατώρες ετησίως έως το 2030.
Το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τον Nasdaq, τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αποθέματα λιθίου βρίσκονται στην Πορτογαλία, φτάνοντας τους 60.000 μετρικούς τόνους, με τη χώρα να παράγει το 2024 συνολικά 380 ΜΤ -όσους και το 2023.
Το λίθιο που παράγεται στη χώρα της νοτιοδυτικής Ευρώπης διατίθεται σχεδόν αποκλειστικά στη βιομηχανία κεραμικών, αν και προλειαίνεται το έδαφος για την παραγωγή λιθίου υψηλότερης καθαρότητας για τη χρήση του σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου βρίσκονται στη Χιλή, με 9,3 εκατ. μετρικούς τόνους. Η χώρα φαίνεται ότι φιλοξενεί τα περισσότερα «οικονομικά εκμεταλλεύσιμα» αποθέματα λιθίου, ενώ η περιοχή Salar de Atacama περιλαμβάνει περίπου το 33% της παγκόσμιας βάσης αποθεμάτων λιθίου. Το 2024, η Χιλή ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου στον κόσμο, με παραγωγή 44.000 μετρικών τόνων (MT) και οι βασικοί παραγωγή ήταν οι εταιρείες SQM και Albemarle.
Η Αυστραλία, αν και κατατάσσεται 2η όσον αφορά τα αποθέματα, το 2024 ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή λιθίου στον κόσμο, διαθέτοντας πολλά ενεργά ορυχεία σε όλη τη χώρα.