Εμφύλιος στην Ευρώπη -Χωρισμένες σε δύο στρατόπεδα οι χώρες της γηραιάς ηπείρου
Διχασμός έχει ξεσπάσει κατά μήκος ολόκληρης της Ευρώπης σχετικά με την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η επέλαση της ηλεκτροκίνησης έχει αναστατώσει το πολιτικό τοπίο, με τις συνέπειες να είναι πλέον εμφανείς.
Τη στιγμή που χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία, η Ισπανία και η Γαλλία, υποστηρίζουν την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τη συμμόρφωση με τον οδικό χάρτη που υπέγραψαν οι Βρυξέλλες πριν από πέντε χρόνια, κράτη μέλη της ΕΕ όπως η Ιταλία και η Γερμανία τάσσονται υπέρ των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης, υποστηρίζοντας μάλιστα σθεναρά αυτή τους την απόφαση.
Πιο συγκεκριμένα οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας (Mercedes-Benz, BMW, Audi) αντιλαμβάνονται πως το μερίδιο αγοράς και η κερδοφορία τους μειώνονται ανησυχητικά, ενώ την ίδια στιγμή η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον μικρότερο όγκο παραγωγής αυτοκινήτων που έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες.
BUY NOW
Στον αντίποδα η κατάσταση σε χώρες όπως η Γαλλία είναι τελείως διαφορετική καθώς υποστηρίζει την κυκλοφορία του ευρωπαϊκού ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ενός φθηνού ηλεκτρικού αυτοκινήτου που κατασκευάζεται και σχεδιάζεται στην Ευρώπη με ευρωπαϊκά εξαρτήματα και το οποίο θα έχει την υποστήριξη των Βρυξελλών.
Εταιρείες όπως η Renault και ο όμιλος Stellantis εκτιμούν πως είναι σε θέση να ανταγωνιστούν ευθέως τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ειδικά μόλις αξιοποιηθούν τα νέα εργοστάσια μπαταριών στην Ισπανία που θα επιτρέψουν στη Stellantis να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις της.
Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η στάση της Ισπανίας η οποία στέλνοντας επιστολή στις Βρυξέλλες αιτήθηκε να μην χαλαρώσουν στο ελάχιστο τους στόχους εκπομπών, κάτι που θα καθυστερούσε την υιοθέτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και θα έθετε σε κίνδυνο τις προγραμματισμένες επενδύσεις σε αυτές τις τεχνολογίες.
Στην ίδια επιστολή τάσσονται κατά της χρήσης ανανεώσιμων καυσίμων καθώς καθυστερούν την υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ ταυτόχρονα ζητούν νέες επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και για την ανάπτυξη δικτύων φόρτισης σε οικιακά και οδικά δίκτυα.
Διαβάστε επίσης
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ