Το ελληνικό στρατιωτικό όχημα κατακτά την Ευρώπη

οπλίτης στρατιωτικό όχημα

Το στρατιωτικό όχημα «Οπλίτης» ταξίδεψε στο Παρίσι, αποτελώντας μία από τις μεγάλες ατραξιόν της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2022.

Δυναμικό «παρών» στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας Eurosatory 2022, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι μεταξύ 13-17 Ιουνίου, έδωσε η ελληνική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας EODH S.A.

Κορυφαίο έκθεμα της εταιρείας με έδρα τη Χαλκιδική ήταν το Τακτικό Τροχοφόρο Τεθωρακισμένο όχημα 4x4 HOPLITE (ΟΠΛΙΤΗΣ) που είναι ελληνικής σχεδίασης και η πλατφόρμα του επιτρέπει την πλήρη διαμόρφωσή του, ανάλογα με τις ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετήσει.

Όπως έχει ήδη αποδειχθεί, πέρα από τα κορυφαία επίπεδα προστασίας που προσφέρει, ο Οπλίτης μπορεί να κινηθεί άκοπα σε κάθε είδους έδαφος και να ξεπεράσει με ευκολία εμπόδια και υδάτινα κωλύματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
οπλίτης στρατιωτικό όχημα

Σημαντική είναι η συμβολή των ανεξάρτητων αναρτήσεων, της μόνιμης τετρακίνησης, των προηγμένων συστημάτων ελέγχου πρόσφυσης και της υψηλής απόστασής του από το έδαφος που φτάνει τα 490 χλστ.

Με μήκος 6.120 χλστ., πλάτος 2.370 χλστ., ύψος 2.640 χλστ. και μεταξόνιο των 3.600 χλστ., ο Οπλίτης κινείται από ένα κινητήρα turbodiesel των 5,7 λίτρων ο οποίος παράγει 300 ίππους και 1.100 Nm ροπής, μόλις από τις 1.200 σ.α.λ. Η κίνηση φτάνει και στους τέσσερις τροχούς μέσω 6τάχυτου αυτόματου κιβωτίου, με την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 120 χλμ./ώρα και την αυτονομία να ανέρχεται στα 700 χλμ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται, επίσης, ότι η βασική έκδοση του τακτικού οχήματος, μπορεί να φιλοξενήσει έως 8 άτομα, με την καμπίνα του να έχει ειδική διαμόρφωση, όντας προικισμένη με υψηλή προστασία από εχθρικά πυρά, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και νάρκες.

Παράλληλα, μπορεί να ενσωματώσει και πρόσθετο εξοπλισμό – όπως το σύστημα απομάκρυνσης οδοφραγμάτων, το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης και η λειτουργία εκτόξευσης δακρυγόνων - ο οποίος καθιστά τον Οπλίτη σε ιδανικό αστυνομικό όχημα.

Τα βλέμματα, επίσης, κέντρισε και το στρατιωτικό όχημα Dingo II που αποτελεί προϊόν συνεργασίας της EODH με την KMW και έχει ήδη συμμετάσχει σε μια μεγάλη ποικιλία πολεμικών και ειρηνευτικών αποστολών. Στην πρόσφατη έκθεση το Dingo II παρουσιάστηκε όντας εξοπλισμένο με το πακέτο αναβάθμισης ASPIS D-Force. 

Dingo 2 στρατιωτικό όχημα

Στο περίπτερο της EODH, τέλος παρουσιάστηκε το Προηγμένο Ολοκληρωμένο Σύστημα Προστασίας Πλατφόρμας ASPIS Modular NG-MBT που εγκαταστάθηκε στον πυργίσκο ενός άρματος Leopard 2A4. Σύμφωνα με την EODH, το σύστημα συνδυάζει ενεργητική και παθητική θωράκιση, γεγονός που το κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα συστήματα τα οποία διαθέτουν μόνο μία από τις δύο τεχνολογίες. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ