Έλλειψη χιλιάδων εργαζομένων μέσα σε λίγα χρόνια -Το επάγγελμα που θα γίνει περιζήτητο

τεχνίτης ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Το έλλειμμα εξειδικευμένων μηχανικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων φαίνεται ότι δυσχεραίνει την περαιτέρω επέκταση της ηλεκτροκίνησης.

Μετά από αρκετά χρόνια ραγδαίας αύξησης των πωλήσεων ηλεκτρικών ΙΧ, πλέον οι ρυθμοί στην Ευρώπη έχουν επιβραδυνθεί, κάτι που οφείλεται -μεταξύ άλλων- στο κλείσιμο της στρόφιγγας επιδοτήσεων.

Σύμφωνα, βέβαια, με άρθρο του Bloomberg που εστιάζει στη βρετανική αγορά, ως αντικίνητρο για την απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου λειτουργεί και το έλλειμμα εξειδικευμένων μηχανικών πάνω στα ηλεκτρικά ΙΧ, με επακόλουθο την εκτόξευση του κόστους και χρόνου επισκευής τους, όπως και των ασφαλίστρων τους.

φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Βιομηχανίας (Institute Motor Industry -IMI), από το σύνολο των περίπου 236.000 μηχανικών αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις το 10% έχει τα απαραίτητα προσόντα να εργάζεται απευθείας στις μπαταρίες των ηλεκτρικών ΙΧ.

Όπως αναφέρεται, ενώ πολλοί τεχνικοί μπορούν να εκτελούν λιγότερο απαιτητικές εργασίες, οι πιο απαιτητικές επισκευές απαιτούν επιπλέον εκπαίδευση, δεδομένης της πολυπλοκότητας των κυκλωμάτων και του κινδύνου ηλεκτροπληξίας.

Τα συνεργεία αυτοκίνητων έχουν αρχίσει να εκπαιδεύουν τους μηχανικούς τους, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι το 2035, όταν και θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση πώλησης καινούργιων ΙΧ βενζίνης και diesel, θα υπάρχει έλλειμμα 30.000 τεχνικών που θα ειδικεύονται στην επισκευή ηλεκτρικών ΙΧ.

επισκευή μπαταρίας ηλεκτρικού ΙΧ

Έλλειμμα παρατηρείται και στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στην Ευρώπη, αλλά σύμφωνα με την ADAC είναι σημαντικά μικρότερα απ’ ότι στην Αγγλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στη χώρα μας, καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να μην υπάρξει έλλειψη των κατάλληλων εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες κανονιστικές αποφάσεις για τα συνεργεία που εκτελούν τις εν λόγω εργασίες, ενώ έχουν καθοριστεί οι προϋποθέσεις και η διαδικασία απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος του τεχνίτη υψηλής τάσης, δηλαδή υβριδικών και αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Όσοι επιθυμούν να ασκήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα, μπορούν να λάβουν μέρος στα προγράμματα επιμόρφωσης που προσφέρουν κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Μόλις ολοκληρώνονται τα σχετικά προγράμματα, με την αξιολόγηση των επιμορφούμενων, χορηγείται βεβαίωση επιμόρφωσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τεχνίτη οχημάτων υψηλής τάσης.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ