Έλλειψη ανταλλακτικών στη Ρωσία-Σύγχρονοι «Φρανκενστάιν» τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν

Οι επιπτώσεις του πολέμου επηρέασαν και την αγορά των ανταλλακτικών, με τρομερές ελλείψεις και αύξηση στις τιμές που κυμαίνεται από 35% έως 65%.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς αυτοκινήτου στη Ρωσία, υπάρχει σημαντική αύξηση στην τιμή των ανταλλακτικών, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται και τρομερές ελλείψεις σε αυτά. Ενδεικτικά, αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν παρμπρίζ, μέρη αμαξώματος, κινητήρες και αναλώσιμα όπως τα φίλτρα λαδιού και καυσίμων.

Ταυτόχρονα όμως, λένε ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εισαγωγή ανταλλακτικών στη χώρα λόγω των κυρώσεων που υφίστανται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί όλων των συνεργείων να προτείνουν τη χρήση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών για την επισκευή των οχημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Russia spare parts 2

Ανάλογα με τη μάρκα, από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα το κόστος των ανταλλακτικών στη Ρωσία έχει αυξηθεί κατά 35% έως 65%. Η συγκεκριμένη τάση συνδέεται άμεσα με την αποχώρηση των Ευρωπαίων κατασκευαστών από τη χώρα, την ασταθή συναλλαγματική ισοτιμία και τα πιο περίπλοκα logistics.

Ανάμεσα στις εταιρείες αυτοκινήτων που αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη ανταλλακτικών είναι οι Ford, Subaru, Suzuki, Renault, Audi, Mazda και Volvo. Στον τομέα της συντήρησης για παράδειγμα, τα Kia Rio και Hyundai Solaris έχουν αυξημένο κόστος αλλαγής λαδιών κατά 40% και για νέα τακάκια φρένων κατά 65%.

Σε ακόμα χειρότερη θέση βρέθηκαν οι ιδιοκτήτες των μοντέλων όλων των premium κατασκευαστών, καθώς εκτός από ελλείψεις ανταλλακτικών, έχουν τρομερή αύξηση στις τιμές των διαθέσιμων πάνελ αμαξώματος και παρπρίζ. Μάλιστα, οι τελευταίες παρουσιάζουν αύξηση 17.000 ευρώ σε ορισμένα από αυτά. Επιπλέον, δεν υπάρχουν εμπρός προφυλακτήρες και αμορτισέρ για το δημοφιλές Toyota Camry.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Russia spare parts 3

Όλα αυτά, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους επισκευαστές και τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων, μιας και για τις σοβαρές βλάβες τους προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά. Σύμφωνα μάλιστα με παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτων στη Ρωσία, οι τιμές των ανταλλακτικών θα αυξηθούν επιπλέον 15% μέχρι το τέλος του έτους.

Ταυτόχρονα, οι διαδικτυακές αγορές ανταλλακτικών είναι 20πλάσιες σε σχέση με πέρυσι, με τους πιο δημοφιλείς κωδικούς να αφορούν φίλτρα λαδιού, αέρα και καμπίνας, μπουζί, ασφάλειες, καθώς και τακάκια, φίλτρα καυσίμου, δίσκους φρένων και ψαλίδια ανάρτησης. Επιπλέον, τον περασμένο μήνα οι διαδικτυακές αγορές λιπαντικών κινητήρα, υαλοκαθαριστήρων, ελαστικών κ.α., παρουσίασαν τρομερή αύξηση.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ