Η Ελλάδα πρωτοπορεί -H νέα εφαρμογή στο gov.gr που λύνει τα χέρια των οδηγών

δρόμοι στην Αθήνα

Σημαντική διευκόλυνση στους κατόχους ηλεκτρικών αυτοκινήτων προσφέρει η εφαρμογή «reCharge» που εμπλουτίστηκε με εκατοντάδες νέους σταθμούς φόρτισης.

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται από τις αρχές του έτους το «ψηφιακό» εργαλείο «reCharge» που παρέχει πληροφόρηση για κάθε σημείο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων εντός της χώρας μας.

Πρόκειται για έναν διαδραστικό χάρτη που είναι διαθέσιμος τόσο μέσω του gov.gr (πατήστε εδώ) όσο και σε μορφή “app” (εφαρμογής) για smartphones (Android & Apple), και παρέχει αναλυτικές πληροφορίες για κάθε σταθμό φόρτισης επί ελληνικού εδάφους.

Κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του νέου εργαλείου, που ανέπτυξαν τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στον χάρτη εμφανίζονταν κυρίως οι φορτιστές της ΔΕΗ Blue, μιας και ήταν από τους μοναδικούς φορείς που είχαν αναρτήσει δεδομένα στη πλατφόρμα και στην εφαρμογή του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (ΜΥΦΑΗ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατα, ωστόσο, η πλατφόρμα εμπλουτίστηκε και με τα δεδομένα των υπόλοιπων Φορέων Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο.), κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για όλους τους φορτιστές που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους.

χάρτης σταθμών φόρτισης

Μην ξεχνάμε, ότι οι φορείς της αγοράς της ηλεκτροκίνησης όφειλαν να ολοκληρώσουν την ανάρτηση δεδομένων έως τις αρχές του Ιουνίου 2023, ενώ οι νεοσύστατοι φορείς υποχρεούνται να αναρτούν τα σημεία φόρτισης εντός μηνός από την έναρξη της δραστηριοποίησής τους.

Οι χρήσιμες πληροφορίες της εφαρμογής

Με βάση τα στοιχεία μέχρι και την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023, στην πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί δεδομένα για συνολικά 3.248 σημεία φόρτισης, σε συνολικά 1.352 τοποθεσίες επί ελληνικού εδάφους, την ίδια ώρα που οι Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. ανέρχονται σε συνολικά 46.

Μόλις ανοίξει ο χρήστης τον διαδραστικό χάρτη -είτε από το κινητό του τηλέφωνο, είτε από το gov.gr- θα εμφανιστεί ο διαδραστικός χάρτης όπου απεικονίζονται όλα τα δημοσίως προσβάσιμα σημεία φόρτισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πατώντας πάνω στον φορτιστή που τον εξυπηρετεί, θα αναδυθεί μια νέα καρτέλα όπου εμφανίζονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την ακριβή θέση του σταθμού, το ωράριο λειτουργίας, την εταιρεία που τον διαχειρίζεται, τη διαθεσιμότητά του (δηλ. αν είναι ελεύθερος ή κατειλημμένος), αν υπάρχει δυνατότητα κράτησης και απομακρυσμένης εκκίνησης φόρτισης.

recharge σταθμοι φόρτισης

Φυσικά, παρέχονται πληροφορίες για το κόστος φόρτισης, τον τύπο του φορτιστή, τον τύπου του ρεύματος κ.ο.κ.

Χείρα βοηθείας προσφέρει, επίσης, η ενότητα «Φίλτρα» στο δεξί πάνω άκρο της πλατφόρμας όπου ο χρήστης μπορεί να ορίσει τα χαρακτηριστικά του φορτιστή που τον εξυπηρετεί, ώστε στον χάρτη να εμφανιστούν μόνο εκείνοι που είναι συμβατοί με το αυτοκίνητό του.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα πλοήγησης για την καθοδήγηση του οδηγού στο σημείο φόρτισης που τον ενδιαφέρει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ