Ελλάδα: Αυτά είναι τα νέα φανάρια που θα δούμε στους δρόμους -Για ποιον κίνδυνο θα σε προειδοποιούν

diavasi pezon athina

Ασφαλέστερες θα γίνουν οι μετακινήσεις των πεζών μόλις ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο της πλήρης αναβάθμισης των φαναριών της Αττικής.

Δεν έχουν τέλος τα τροχαία ατυχήματα με παράσυρση πεζών στους δρόμους της Ελλάδας, λόγω της υπερβολικής ταχύτητας που αναπτύσσουν πολλοί οδηγοί. Καταλυτικό ρόλο στην πρόκληση των τροχαίων, σε πολλές περιπτώσεις, ενδέχεται να έχουν και οι πεζοί οι οποίοι δεν έχουν εστιασμένη την προσοχή τους στον δρόμο, μιας και έχουν γίνει έρμαια των κινητών τηλεφώνων τους, με αποτέλεσμα να μην απομακρύνουν το βλέμμα τους από τις οθόνες των τελευταίων.

Στην προαναφερθείσα αυτή μάστιγα θέλει να δώσει τέλος η Περιφέρεια Αττικής η οποία ήδη έχει εγκαταστήσει δύο πρότυπες διαβάσεις πεζών -σε Καλλιμάρμαρο και Σύνταγμα- οι οποίες αποθαρρύνουν τους οδηγούς από το να έχουν το βλέμμα τους καρφωμένο στο smartphone τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
νέα φανάρια

Παράλληλα, ο αριθμός των πρότυπων διαβάσεων θα αυξηθεί, με την Περιφέρεια Αττικής να δρομολογεί τις σχετικές διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου.

Αυτό αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση νέων σηματοδοτών τεχνολογίας LED. Οι νέοι σηματοδότες θα φέρουν στο κάτω μέρος φωτεινή πηγή LED (Safe Light) για προβολή στο έδαφος (LED ground projection) της κόκκινης ένδειξης του σηματοδότη. Η διάταξη προσφέρει στους πεζούς μία επί πλέον οπτική προειδοποίηση, ειδικά για την περίπτωση που κάποιος πολίτης λόγω χρήσης κινητού δεν κοιτάξει ψηλά.

νέα φανάρια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπροσθέτως, θα εγκατασταθούν συστήματα αντίστροφης μέτρησης στους σηματοδότες πεζών των κόμβων, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά στον υπολειπόμενο χρόνο κόκκινης ή πράσινης ένδειξης των σηματοδοτών πεζών, αλλά και συσκευές αφής με ηχητική διάταξη για άτομα με προβλήματα όρασης.

νέα φανάρια

Επίσης, θα εγκατασταθούν αυτοφωτιζόμενες πληροφοριακές πινακίδες Π21, δύο όψεων με εσωτερικό φωτισμό LED, πλήρως αντανακλαστικές που θα οριοθετούν πολύ αποτελεσματικά τις διαβάσεις πεζών κατά τις νυκτερινές ώρες, φωτεινές συσκευές σήμανσης τύπου LED επί του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου, αλλά και φωτιζόμενες πλάκες LED, οι οποίες θα εγκατασταθούν κατά μήκος του κρασπέδου των πεζοδρομίων για την οριοθέτηση των νησίδων πεζών. Με τον τρόπο διαμορφώνεται ένα οπτικό σύνορο για την ενημέρωση και εγρήγορση των πεζών.

Ειδική μέριμνα, τέλος, θα δοθεί και στα άτομα με προβλήματα όρασης, με την εγκατάσταση συσκευών αφής πεζών με ηχητική διάταξη, αλλά και στα ΑμεΑ με ειδικές διαβάσεις σε πεζοδρόμια και νησίδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ