Ξεκινούν οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις -Έρχεται πρόστιμο 400 ευρώ για 3.000.000 οδηγούς στην Ελλάδα

aytokinita kinisi pinakida m 12

Μόλις λίγες μέρες απομένουν για τα εγκαίνια του μηχανισμού των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που αναμένεται να πιάσει στις δαγκάνες του εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς.

Τη Δευτέρα 16 Ιουνίου ξεκινάει η πρώτη μεγάλη ηλεκτρονική διασταύρωση οχημάτων που κυκλοφορούν ανασφάλιστα, δεν έχουν πληρώσει ΚΤΕΟ, ή οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν πληρώσει Τέλη Κυκλοφορίας.

Μιλώντας στην Πρωινή Ζώνη του Action 24, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, Κωνσταντίνος Βήκας, ανέφερε ότι για πρώτη φορά συντελείται η σύσταση ενός ηλεκτρονικού μητρώου, δηλαδή για πρώτη φορά αποκτά η πολιτεία τη δυνατότητα να έχει εικόνα για την ταυτότητα του οχήματος και για τις υποχρεώσεις που πρέπει να πληροί για την κυκλοφορία του. «Πρόκειται για μια ιστορική μεταρρύθμιση για τα ελληνικά δεδομένα. Μέχρι σήμερα υπήρχαν δεδομένα σε κατακερματισμένες βάσεις, χωρίς να υφίσταται διαλειτουργικότητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξήγησε δε ότι εδώ και περίπου 15 χρόνια υπάρχει ένα αμετάβλητο μέγεθος, δηλαδή υπάρχουν περίπου 3.000.000 οχήματα τα οποία δεν περνάνε ΚΤΕΟ, με βασική αιτία τις τυχόν επισκευές που θα χρειαστεί να γίνουν από τον ιδιοκτήτη στο όχημα. «Δεν το πάω γιατί γνωρίζω ότι κάτι δεν πάει καλά με το αυτοκίνητό μου, π.χ. ότι δεν έχω λάστιχα», ανέφερε ο κ. Βήκας.

Ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο αριθμός και των ανασφάλιστων οχημάτων, με τον εκπρόσωπο των Ασφαλιστικών εταιρειών Ελλάδος, Κωνσταντίνο Μπερτσιά, να κάνει λόγο για περίπου 400.000 ανασφάλιστα, που μέχρι πρότινος έφταναν τα 600.000.

Τα ανασφάλιστα οχήματα -εκτός των άλλων- προκαλούν οικονομική αιμορραγία, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις από τις υλικές ζημιές και τους τραυματισμούς που προκαλούνται από ανασφάλιστα οχήματα, αποζημιώνονται μέσω του Επικουρικού Κεφαλαίου.

ΚΤΕΟ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις κάθε οδηγός που αρνούνταν σθεναρά να περάσει τις πύλες των ΚΤΕΟ θα… ξετρυπώνεται και τίθεται αντιμέτωπος με πρόστιμο ύψους 400 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται και ταυτόχρονα αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος, ενώ η επιστροφή τους γίνεται μόνο με την προσκόμιση ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Για ανασφάλιστα, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας, αν το όχημα έχει οφειλές τουλάχιστον ενός έτους, το πρόστιμο ισούται με το ύψος των τελών, συν το ποσό των ετήσιων τελών που θα έπρεπε να καταβληθούν.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ