Θύμα κλοπής ο Elon Musk - Ποιος εκβιάζει το αφεντικό της Tesla

Elon Musk 2

Τα κλεμμένα από χάκερ προσχέδια μπορεί να καταλήξουν σε πλειστηριασμό στη μαύρη αγορά.

Η LockBit, μία ομάδα χρήσης κακόβουλων λογισμικών ransomware, απειλεί να διαρρεύσει χιλιάδες προσχέδια (blueprints) που έκλεψε, μέσω χακαρίσματος, από έναν συνεργάτη της SpaceX.

Αν και δεν είναι ακόμα σαφές το πόσο «ευαίσθητα» είναι τα κλεμμένα προσχέδια, η κλοπή όμως αυτή θα μπορούσε να αποδειχθεί επιζήμια για την SpaceX και τις Η.Π.Α., καθώς η εταιρεία του Elon Musk συνεργάζεται στενά με τη NASA και την κυβέρνηση των Η.Π.Α.

SpaceX 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επιθέσεις λογισμικού ransomware είναι ευρέως διαδεδομένες και η SpaceX δεν μπόρεσε να την γλυτώσει. Σύμφωνα με την LockBit, εκλάπησαν χιλιάδες προσχέδια από την Maximum Industries που αποτελεί ένα από τους προμηθευτές της SpaceX. Προς το παρόν, είναι άγνωστό το ποσό που απαιτεί η LockBit σε λύτρα για να μην πουλήσει 3.000 προσχέδια της SpaceX στη μαύρη αγορά.

Η συγκεκριμένη αναγγελία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της LockBit στο dark web, με ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο να κοινοποιείται στο Twitter από τον αναλυτή κυβερνοασφάλειας Dominic Alvieri.

Blueprint 1

Η LockBit δεν ανησυχεί για το ότι η SpaceX ή ο συνεργάτης της δεν πληρώνουν λύτρα για να πάρουν πίσω τα προσχέδια (σαν τo εικονιζόμενo). Σύμφωνα με το μήνυμα που έστειλε η LockBit, η προθεσμία λήγει στις 20 Μαρτίου και ώρας Ελλάδας 13:26:23, μετά την οποία όλα τα κλεμμένα δεδομένα και προσχέδια θα πουληθούν στον πλειοδότη, φέρνοντας κέρδος στους χάκερ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτήν τη στιγμή, φαίνεται ότι η SpaceX και η Maximum Industries δεν ενδιαφέρονται για διαπραγμάτευση με την LockBit, με τους χάκερ να παραπονιούνται για σιγή ασυρμάτου από την απέναντι πλευρά.

Elon Musk 1

Ταυτόχρονα, χλευάζουν τον Elon Musk, λέγοντάς του ότι θα πουλήσουν τα σχέδια σε άλλους κατασκευαστές «για να φτιάξουν πιο γρήγορα το διαστημόπλοιο και να πετάξουν μακρύτερα». Τα προσχέδια μπορεί να μην είναι χρήσιμα από μόνα τους, δεδομένου ότι τα εξαρτήματα πρέπει να κατασκευαστούν με λεπτομέρεια, ωστόσο θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέροντα για τα διαστημικά προγράμματα άλλων κρατών.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα σύνδεση μεταξύ της ομάδας LockBit και του Elon Musk. Σύμφωνα με μια αναφορά του Cybernews, η ομάδα LockBit χρησιμοποιεί το δορυφορικό διαδίκτυο Starlink, του Musk, για να αποφύγει τον εντοπισμό της. Επειδή είναι δορυφορικό, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από άλλους τύπους διαδικτύου και είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστούν οι χρήστες του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
SpaceX 1

Δεν είναι σύνηθες οι εκβιαστές να παίρνουν πάντα τα λύτρα που ζητάνε, αν και είναι δύσκολο να το γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Σύμφωνα με το Register, η συγκεκριμένη ομάδα έχει κάνει πολλές επιθέσεις όπου τα θύματα αρνήθηκαν να πληρώσουν, ή τουλάχιστον έτσι λένε. Η LockBit βέβαια ισχυριζόταν πάντα το αντίθετο, για να σώσει την εικόνα της και να συμμορφώσει τα μελλοντικά της θύματα.

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες δεν θέλουν να γνωρίζει ο κόσμος ότι τα συστήματα πληροφορικής τους έχουν παραβιαστεί δεχόμενα επίθεση, επομένως θα αρνηθούν ότι συνέβη κάτι. Όπως αναμενόταν, ούτε η SpaceX ούτε η Maximum Industries σχολίασαν την υποτιθέμενη παραβίαση ασφαλείας όταν ήρθε σε επαφή μαζί τους το Register.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ