Έχουν κιβώτιο ταχυτήτων τα ηλεκτρικά οχήματα; (video)

transmission

Η απάντηση στο ερώτημα εάν τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν κιβώτια ταχυτήτων, είναι ναι. Ωστόσο δεν είναι τόσο πολύπλοκα όσο εκείνα που χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Έτσι στα EVs, είναι αρκετή τις περισσότερες φορές μία μόνο σχέση για να παρέχει την ικανότητα μετακίνησης, επιτάχυνση και επιδόσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως της Porsche Taycan και του Audi E-Tron GT, τα οποία μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα, το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων της ZF, διαθέτει δύο σχέσεις.

transmission b
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, μέσα στο 2024 και η Mercedes-Benz, αναμένεται να παρουσιάσει ένα κιβώτιο δύο ταχυτήτων μέσα από το ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό της sedan CLA. Στο παρελθόν τα αγωνιστικά μονοθέσια της Formula E εξοπλίζονταν με κιβώτιο πολλαπλών ταχυτήτων με πέντε σχέσεις, αλλά η τεχνολογία αυτή αποσύρθηκε μετά την πρώτη σεζόν του πρωταθλήματος.

Εν τω μεταξύ κυκλοφορούν συμβατικά μοντέλα που εφοδιάζονταν με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενώ σήμερα έχουν μετατραπεί σε ηλεκτρικά που διατηρούν το ίδιο κιβώτιο. Ωστόσο στην πλειονότητά τους χρησιμοποιείται μάλλον μία σχέση, συνήθως η «τρίτη», η οποία επιτρέπει καλό συνδυασμό επιτάχυνσης και κίνησης.

Οι ηλεκτρικοί κινητήρες παράγουν μέγιστη ροπή από μηδενικές σχεδόν στροφές και τη διατηρούν έως ψηλά. Επίσης, δεν χρειάζονται ρελαντί, επομένως ούτε συμπλέκτη για να ξεκινήσουν, αν και τα περισσότερα EVs εξακολουθούν να διαθέτουν κάποιο είδος μηχανισμού αποσύνδεσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατασκευαστές στις μέρες κάνουν απόπειρες να τοποθετήσουν κιβώτια με γρανάζια που να προσομοιάζουν αλλαγές ταχυτήτων, ώστε να κάνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κάπως πιο ελκυστικά και ευχάριστα. Η Hyundai προσέφερε κάτι ανάλογο για να κάνει το Ioniq 5 N, να είναι πιο… διασκεδαστικό, όπως και η Toyota με ένα πρωτότυπο Lexus UX να φαίνεται στο video πως αλλάζει ταχύτητες σαν… άλλοτε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ