Όλα τα έγγραφα που χρειάζεται ο οδηγός στο κινητό του τηλέφωνο -Πώς θα τα έχεις με δύο κλικ

gov wallet

Εύκολα, μέσω του κινητού τηλεφώνου τους, οι οδηγοί μπορούν να παρακάμψουν τα γκισέ των Διευθύνσεων Μεταφορών και να συνδιαλλαγούν με το Δημόσιο, εκδίδοντας τα έγγραφα που επιθυμούν.

Τη συγκεκριμένη διευκόλυνση προσφέρει το gov.gr απ’ όπου ο οδηγός -μεταξύ άλλων- μπορεί να ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του, να εκδώσει το προσωρινό δίπλωμα οδήγησης, και να ολοκληρώσει ψηφιακά τη διαδικασία μεταβίβασης του ΙΧ του.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το gov.gr εμπλουτίστηκε και με νέες υπηρεσίες, που παρέχουν στον οδηγό ακόμα περισσότερες δυνατότητες, όπως είναι η υποβολή ένστασης για πράξη βεβαίωσης παράβασης και το αντίγραφο δελτίο οδικού τροχαίου ατυχήματος υλικών ζημιών.

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να θέσει σε λειτουργία στο gov.gr εναν ψηφιακό βοηθό που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα λύνει τις απορίες των πολιτών που αφορούν τις ψηφιοποιημένες διαδικασίες του Δημοσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρακάτω θα δούμε πώς μπορούμε μέσω του gov.gr να αποκτήσουμε μια σειρά εγγράφων και να αξιοποιήσουμε κάποιες υπηρεσίες που αφορούν τους οδηγούς.

Ανανέωση άδειας οδήγησης (πατήστε εδώ)

Μπορείτε να ζητήσετε την ανανέωση της ελληνικής άδειας οδήγησής σας το νωρίτερο 2 μήνες πριν τη λήξη της. Αίτηση μπορείτε να υποβάλετε και μετά τη λήξη, εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν οδηγείτε κάποιο όχημα.

δίπλωμα οδήγησης

Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, να μεταφορτώσετε την φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας (δίνεται η δυνατότητα χρήσης του myphoto), να καταβάλεται το κατάλληλο παράβολο (η εφαρμογή σας οδηγεί στην έκδοση και πληρωμή του), να γνωρίζετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας, να συμπληρώσετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο (e-mail) και τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.

Αντικατάσταση άδειας οδήγησης με νέου τύπου (πατήστε εδώ)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τους κωδικούς Taxisnet, να επισυνάψετε φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας, να εκδώσετε και να καταβάλλετε το παράβολο και να συμπληρώσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας (e-mail), όπως και το τηλέφωνό σας.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα λάβετε ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα.Την άδεια θα την παραλάβετε εσείς ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός σας από την Περιφέρεια που θα επιλέξετε, παραδίδοντας την άδεια οδήγησης παλιού τύπου.

Αντίγραφο άδειας οδήγησης λόγω κλοπής/απώλειας (πατήστε εδώ)

Αφού εισέλθετε στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet, θα χρειαστεί να επισυνάψετε φωτογραφία σας και δείγμα της υπογραφής σας, να πληρώσετε το παράβολο και να συμπληρώστε το email σας και τον αριθμό τηλεφώνου σας. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα λάβετε ενημερωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα.

Η παραλαβή της άδειας θα γίνει από εσάς ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό σας από την Περιφέρεια που θα επιλέξετε.

δίπλωμα οδήγησης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίγραφο άδειας οδήγησης λόγω φθοράς (πατήστε εδώ)

Η διαδικασία είναι ίδια με τις ανωτέρω. Απαιτείται δηλαδή πρόσβαση στην πλατφόρμα με κωδικούς Taxisnet, επισύναψη φωτογραφίας σας και δείγμα της υπογραφής σας, πληρωμή παραβόλου, και συμπλήρωση τηλεφώνου και email.

Για την παραλαβή της άδειας από την Περιφέρεια απαιτείται η παράδοση της άδειας οδήγησης παλιού τύπου.

Προσωρινή άδεια οδήγησης (πατήστε εδώ)

Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν επιτύχει στην πρακτική εξέταση υποψήφιων οδηγών. Για την έκδοση ή την προβολή προσωρινής άδειας θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι είστε δικαιούχος προσωρινής άδειας και δεν είναι διαθέσιμη, επιλέξτε "Επικοινωνία με τη Διεύθυνση Μεταφορών".
Για τον έλεγχο εγκυρότητας θα χρειαστείτε:
• είτε τον σύνδεσμο επιβεβαίωσης της προσωρινής άδειας
• είτε τον κωδικό επιβεβαίωσης
• είτε το QR code
Την προσωρινή άδεια οδήγησης μπορείτε να την αποστείλετε ηλεκτρονικά ή να την εκτυπώσετε και να την παραδώσετε έντυπη.

κίνηση στην Αθήνα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταβίβαση οχήματος ΙΧ (πατήστε εδώ)

Εάν επιθυμείτε να πουλήσετε το ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) όχημα σας μπορείτε να κάνετε πλήρως ψηφιακά την διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας του, χωρίς να χρειαστεί να μεταβείτε με φυσική παρουσία σε καμία υπηρεσία του δημοσίου.

Υπολογισμός τελών για μεταβίβαση επιβατικού ή δικύκλου ΙΧ (πατήστε εδώ)

Υπολογίστε το κόστος μεταβίβασης ενός οχήματος που σας ενδιαφέρει, καταχωρώντας το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, το ποσοστό κυριότητας που θα μεταβιβαστεί κ.ο.κ.

Σήμα κυκλοφορίας εντός δακτυλίου της Αθήνας (πατήστε εδώ)

Για να εκδώσετε το ειδικό σήμα που θα σας επιτρέψει να κινείστε ελεύθερα στο δακτύλιο της Αθήνας πρέπει το όχημά σας να ανήκει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

ηλεκτρικό. εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου , υβριδικό, κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει κάτω από 120 gr CO2. Επισημαίνεται ότι οι εκπομπές CO2 δε σχετίζονται με το επίπεδο ρύπων Euro 6.

δακτύλιος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα χρειαστείτε κωδικούς Taxisnet, αριθμό κυκλοφορίας οχήματος, ΑΦΜ ιδιοκτήτη/εταιρείας που ανήκει το όχημα.

Μεταφορικό ισοδύναμο (πατήστε εδώ)

Το Μεταφορικό ισοδύναμο εξισώνει το κόστος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων με μέσα θαλάσσιας μεταφοράς με το κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μεταφοράς.

Οι δικαιούχοι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών μπορούν να κάνουν χρήση του ΜΑΝ (Μοναδικός Αριθμός Νησιώτη) κατά την έκδοση των εισιτηρίων τους, για να χρηματοδοτηθούν με τη διαφορά του κόστους μεταφοράς (ΑΝΗΚΟ).

Οι δικαιούχες επιχειρήσεις με έδρα τα νησιά μπορούν να εγγραφούν στη δράση και να υποβάλουν αιτήματα για τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των εμπορευμάτων τους από και προς τα νησιά.

Αντίγραφο ημερήσιου δελτίου οχήματος (πατήστε εδώ)

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για να λάβετε αντίγραφο αποσπάσματος ημερήσιου δελτίου οχήματος από το Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για δελτία οχήματος από το 2010 και μετά.

Αντίγραφο δελτίου οδικού τροχαίου ατυχήματος υλικών ζημιών (πατήστε εδώ)

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για να λάβετε αντίγραφο αποσπάσματος δελτίου οδικού τροχαίου ατυχήματος από το Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ