Η Δυτική Αττική αλλάζει – Πού θα κατασκευαστούν 7 νέοι σταθμοί του Προαστιακού

προαστιακός σιδηρόδρομος

Ένα έργο υποδομής που θα συνδράμει στην ανάπτυξη της Δυτικής Αττικής και τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των κατοίκων της εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Πιο εύκολες θα γίνουν οι μετακινήσεις για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο να επεκτείνεται με 7 νέους σταθμούς.

Πρόκειται για το έργο επέκτασης-αναβάθμισης της υφιστάμενης Σιδηροδρομικής Γραμμής Προαστιακού Σιδηρόδρομου προς τα Δυτικά, το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης μετά από απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Ειδικότερα, τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) θα ανέρχονται σε 80,57 εκατ. ευρώ επί συνόλου 135 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

Η ημερομηνία διακήρυξης προκήρυξης/πρόσκλησης του διαγωνισμού προβλέπεται για τις 3 Δεκεμβρίου 2022, η αποσφράγιση των προσφορών για τις 09/02/2023 και η έναρξη της πράξης – σύμβασης για το φθνινόπωρο του 2023. Σχετικά με την ολοκλήρωση της επέκτασης, αυτή προβλέπεται για το τέλος του 2025.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
προαστιακός σιδηρόδρομος

Η συγκεκριμένη επένδυση αφορά στην κατασκευή νέας γραμμής μήκους 36 χλμ. στα δυτικά της Αθήνας, από τα Άνω Λιόσια μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Μεγάρων, εξυπηρετώντας τις κατοικημένες περιοχές Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Λουτρόπυργου, καθώς και Νερακίου, Νέας Περάμου και Μεγάρων.

Όσον αφορά στους νέους σταθμούς που θα κατασκευαστούν αυτοί θα είναι οι εξής:

  • ΕΛΠΕ Ασπροπύργου
  • Ασπροπύργου
  • Βαμβακιάς
  • Ελευσίνας
  • ΕΛΠΕ Ελευσίνας
  • Λουτρόπυργου
  • Νέας Περάμου

Το τελικό έργο θα περιλαμβάνει την ηλεκτροκίνηση και τη σηματοδότηση μετά τις διασυνδέσεις με το ΣΚΑ – Κιάτο.

Ακόμα, θα συνδέει τη Δυτική Αττική με την Αθήνα, τον αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, τον Πειραιά και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η αναβάθμιση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στη Δυτική Αττική συνιστά έργο υποδομής που εξυπηρετεί τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής και τις κοινωνικές ανάγκες μετακίνησης του πληθυσμού της Δυτικής Αττικής, ενώ παράλληλα συνδράμει στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις αυξημένες μετακινήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ