Αυτά είναι τα δύο μεγάλα έργα που αλλάζουν την Αθήνα -Πόσο θα κοστίσουν

Αθήνα δρόμοι έργα

Ασφαλέστερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον θα γίνουν οι μετακινήσεις στην Αθήνα με την ολοκλήρωση δύο έργων.

Δύο μεγάλα έργα που τους προσεχείς μήνες θα πάρουν την άγουσα της υλοποίησης έχοντας ως στόχο τη βελτίωση των μετακινήσεων των κατοίκων και επισκεπτών της πρωτεύουσας εντάσσονται στο νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027».

Αυτά αποτελούν μέρος της μακροσκελούς λίστας έργων που παρουσίασε -μεταξύ άλλων- ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής, Δ. Δρόσης, κατά τη διάρκεια της  2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2021-2027 και της 7ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020.

κίνηση στον Κηφισό
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρώτο έργο στρατηγικής σημασίας που βρίσκεται στην ατζέντα της Περιφέρειας και υπόσχεται να ενισχύσει την οδική ασφάλεια στον πιο επιβαρυμένο δρόμο της Ελλάδας είναι η Ανακατασκευή Κεντρικής Νησίδας στη Λεωφόρο Κηφισού, προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ. Έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης και πλέον σειρά παίρνει η δημοπράτηση του έργου που εκτιμάται ότι θα γίνει το Γ’ Τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Το έτερο στρατηγικης σημασίας έργο αφορά στην προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου, μέσω της δημιουργίας του Ποδηλατικού Άξονα «Φαληρικός Όρμος – Κηφισιά» και συγκεκριμένα του Βόρειου τμήματος «Γκάζι -Κηφισιά», το οποίο μόλις ολοκληρωθεί θα συνδεθεί με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο «Φάληρο-Γκάζι».

ποδηλατόδρομος

Η ποδηλατική διαδρομή Γκάζι-Κηφισιά έχει προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ και αυτό το διάστημα επικαιροποιείται η οριστική μελέτη του έργου από το ΥΠΕΝ με τη συνδρομή Τεχνικού Συμβούλου. Ο εκτιμώμενος χρόνος δημοπράτησης είναι το Α’ τρίμηνο 2024.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως έχουμε αναφέρει, ο ποδηλατικός άξονας Γκάζι-Κηφισιά θα έχει μήκος 17,8 χλμ. και θα ξεκινά από το Θησείο (Πλατεία Ασωμάτων) καταλήγοντας στον σταθμό ΗΣΑΠ της Κηφισιάς.

Θα διασχίζει συνολικά πέντε δήμους (Αθηναίων, Νέας Ιωνίας, Νέου Ηρακλείου, Αμαρουσίου και Κηφισιάς), και θα περνά από κεντρικούς δρόμους.

Οι βασικοί πυλώνες χρηματοδότησης του νέου Περιφερειακού προγράμματος είναι:

• 200 εκ. ευρώ για δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας
• 330 εκ. € για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή
• 130 εκ. € για Βιώσιμα και «έξυπνα» μεταφορικά δίκτυα και για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας
• 650 εκ. € για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Συνοχής, τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης και για την κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης και κοινωνικής πρόνοιας
• 290 εκ. € για την υλοποίηση σχεδίων ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων

Σημειώνεται ότι το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα 2021-2027 περιλαμβάνει προϋπολογισμό αυξημένο κατά 54% σε σχέση με την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ