Δωρεάν ρεύμα παρκάροντας -Η ελληνική πόλη-πρότυπο με την επαναστατική εφαρμογή

πάρκινγκ στους δρόμους

Χείρα βοηθείας στα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν «χτυπηθεί» από το αυξημένο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος προσφέρει ένα δήμος της χώρας μας μέσω ενός ανταποδοτικού συστήματος.

Ένα πρωτοποριακό σύστημα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών έχει θέσει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2022 ένας δήμος στην Ελλάδα, δημιουργώντας έναν «Ενεργειακό Κουμπαρά».

Πρόκειται για τον Δήμο Τρικκαίων ο οποίος έχει λανσάρει το «Παρκάρω & Volt-άρω», το 1ο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στην Ελλάδα με άμεση ανταποδοτικότητα των εσόδων για την ανακούφιση των πολιτών που διαβιούν στο όριο της ενεργειακής φτώχειας λόγω του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

Με απλά λόγια, τα μισά από τα χρήματα που πληρώνει κάθε οδηγός για να παρκάρει το όχημά του στη ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης του δήμου, αλλά και τα πρόστιμα από την παράνομη στάθμευση, μετατρέπονται σε κιλοβατώρες που τοποθετούνται σε έναν «ενεργειακό κουμπαρά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε μήνα, λοιπόν, τα μισά από τα έσοδα από την ελεγχόμενη στάθμευση, αλλά και το 30% από τις βεβαιωμένες παραβάσεις για στάθμευση πιστώνονται στους λογαριασμούς ρεύματος των ευάλωτων νοικουριών, μέσω του κωδικού «RF» που κάθε δικαιούχος γνωστοποιεί στον Δήμο.

Το ποσό -όχι λιγότερο από 100 ευρώ- το οποίο αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 550 kWh, όσες δηλαδή κιλοβατώρες καταναλώνει σε ένα μήνα ένα μέσο νοικοκυριό.

Οι δικαιούχοι προέρχονται από τη βάση δεδομένων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΑ) και, όσοι/ες κληρώνονται κάθε μήνα, μένουν εκτός των επόμενων κληρώσεων, μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική λίστα δικαιούχων.

Αναφορά σε αυτό το ανταποδοτικό σύστημα που έχει ως στόχο να ελαφρύνει την οικονομική κατάσταση μιας μεγάλης μερίδας πολιτών έγινε τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο της συζήτησης του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Δήμαρχο Τρικκαίων, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
παρκάρω και βολτάρω στα Τρίκαλα

«Στην ουσία φέτος πληρώσαμε το ρεύμα σε πάνω από 500 νοικοκυριά τυχαία, με τα χρήματα που είχαμε παρκάροντας εδώ. Είναι εντυπωσιακό το πώς μπορεί η εφαρμογή, η τεχνολογία να σε βοηθήσει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαστεργίου.

Σημειώνεται ότι για να δει κανείς αν είναι από τους τυχερούς της κλήρωσης που γίνεται κάθε μήνα, πρέπει να γράψει σωστά το πλήρες AMKA του στην ειδική ενότητα που έχει δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου και να «αναζήτηση».

Όσον αφορά τον τρόπο χρήσης του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, μέσα από την  εφαρμογή Novoville, οι οδηγοί:

– Εντοπίζουν την ακριβή τους θέση μέσω GPS
– Επιλέγουν το χρόνο που θέλουν να σταθμεύσουν
– Βλέπουν το κόστος και την ώρα λήξης της στάθμευσης και ενεργοποιούν το εισιτήριό τους
– Λαμβάνουν ενημερώσεις με push notification 10΄ λεπτά πριν τη λήξη του χρόνου στάθμευσης
– Επεκτείνουν αν θέλουν το χρόνο στάθμευσης εξ’ αποστάσεως

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης του Δήμου Τρικκαίων περιλαμβάνει:

– 530 θέσεις επισκεπτών
– 290 θέσεις μονίμων κατοίκων
– 25 θέσεις ΑμεΑ
– 124 σημεία/600 θέσεις μοτοσυκλετών/ποδηλάτων
– 43 θέσεις φορτοεκφόρτωσης

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ