Δωρεάν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλους -Σε ποιες πόλεις μπορείς να κινηθείς χωρίς εισιτήριο

grammi 3 metro peiraias ipothalassios

Τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν δωρεάν τα ΜΜΜ έχουν οι κάτοικοι ορισμένων πόλεων της Ευρώπης. Ποιες είναι αυτές.

Χείρα βοηθείας στους κατοίκους τους τείνουν πολλές πόλεις της Ευρώπης, εν μέσω αυτής της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος ζωής.

Η δέσμη των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- και δωρεάν μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μία από τις πόλεις που υιοθέτησαν πρόσφατα το εν λόγω μέτρο είναι το Μονπελιέ στη Νότια Γαλλία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος, Michaël Delafosse. Το εν λόγω μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 21 Δεκεμβρίου του 2023 και θα αφορά αποκλειστικά τους ντόπιους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με την καθιέρωση των δωρεάν μετακινήσεων, λαμβάνουμε ένα τολμηρό μέτρο κοινωνικής προόδου και δικαιοσύνης που συνεισφέρει, επίσης, στη διαδικασία οικολογικής μετάβασης», ανέφερε χαρακτηριστικα ο Delafosse.

δωρεάν ΜΜΜ στην Ευρώπη

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μονπελιέ ήδη εφάρμοζε σε πειραματικό επίπεδο το εν λόγω μέτρο από τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά μόνο τα σαββατοκύριακα. Το 2021 οι δωρεάν μετακινήσεις ίσχυαν και τις καθημερινές ημέρες, αλλά για άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών και άνω των 65.

Δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ παρέχονται και σε άλλες γαλλικές πόλεις, αλλά στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν πληθυσμο κάτω των 150.000 κατοίκων. Μοναδική εξαίρεση αποτελουσε η Δουνκέρκη με περίπου 200.000 κατοίκους και σύντομα στη λίστα θα προστεθεί το Μονπελιέ με ακόμα μεγαλύτερο πληθυσμό.

δωρεάν ΜΜΜ στην Ευρώπη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ευρωπαϊκές πόλεις που προσφέρουν δωρεάν μετακινήσεις

Πέρα από τη Γαλλία, υπάρχουν δύο ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις που ξεχωρίζουν για τα πρωτοποριακά προγράμματα δωρεάν μεταφορών.

Η πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν, εισήγαγε δωρεάν ΜΜΜ το 2013, ενώ το 2020, το Λουξεμβούργο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταργούσε τα εισιτήρια σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παράλληλα, η Ισπανία εφαρμόζει πειραματικά το μέτρο των δωρεάν μετακινήσεων σε τρένα μικρών και μεσαίων αποστάσεων. Το συγκεκριμένο μέτρο θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, έχοντας ως στόχο να μειωθεί η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών εν μέσω των ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα, αλλά και τη μείωση των εκπομπών CO2.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ