Δωρεάν ηλεκτρικά μηχανάκια σε όλους τους ιδιοκτήτες μοτοσικλέτας -Πού θα εφαρμοστεί

ugada motosikletes

Τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν δωρεάν τα συμβατικά τους μηχανάκια με ηλεκτρικά θα έχουν οι πολίτες της αφρικανικής χώρας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Γενναιόδωρα κίνητρα για τη μετάβαση σε ένα καθεστώς ηλεκτρικής κινητικότητας που θα συνδράμει στις προσπάθειες της χώρας για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προσφέρει η Ουγκάντα.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, Yoweri Kaguta Museveni, η κυβέρνηση θα παρέχει δωρεάν ηλεκτρικά μηχανάκια σε όλους τους πολίτες που αυτή τη στιγμή κατέχουν μοτοσικλέτες με θερμικό μοτέρ και τις αντικαταστήσουν.

Η χρηματοδότηση του μεγάλου προγράμματος δεν θα γίνει με κρατικούς πόρους, αλλά μέσω κεφαλαίων από επενδυτές. Οι τελευταίοι, προκειμένου να αντισταθμίσουν τα έξοδά τους, θα χορηγηθούν άδειες λειτουργίας σταθμών φόρτισης και ανταλλαγής μπαταριών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στις μοτοσικλέτες, αυτές παράγονται στην Ουγκάντα και το κόστος τους ανέρχεται σε περίπου 5 εκατ. σελίνια Ουγκάντας, δηλαδή 1.267 ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Ουγκάντα δωρεάν ηλεκτρικές μοτοσικλέτες

Με αυτονομία κίνησης 70 χλμ., οι μοτοσικλέτες δεν προορίζονται για μεγάλα ταξίδια, αλλά μπορούν να πραγματοποιούν μεγάλο αριθμό δρομολογίων εντός του αστικού ιστού.

Γι’ αυτό φροντίζει, ένα μεγάλο δίκτυο σταθμών φόρτισης και ανταλλαγής μπαταριών. Μια από τις εταιρείες-πρωταγωνίστριες είναι η Zembo που έχει δημιουργήσει δεκάδες σταθμούς στην πρωτεύουσα της χώρας Καμπάλα. 

Ουγκάντα δωρεάν ηλεκτρικές μοτοσικλέτες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι στιγμής, τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά δίκυκλα χρησιμοποιούνται ως boda bodas, δηλαδή ηλεκτρικά δίκυκλα ταξί τα οποία γνωρίζουν μεγάλη δημοτικότητα στην Αφρική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά αφρικανικά έθνη υλοποιούν προγράμματα αντικατάστασης του υπάρχοντος στόλου μοτοσικλετών με ηλεκτρικά. Καμία, ωστόσο, χώρα δεν έχει δώσει τόσο γενναιόδωρα κίνητρα όσο η Ουγκάντα.

Ουγκάντα δωρεάν ηλεκτρικές μοτοσικλέτες
Σταθμός ανταλλαγής μπαταριών στην Ουγκάντα

Μεγάλοι κερδισμένοι από το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουγκάντας είναι, φυσικά, οι κάτοχοι μοτοσικλετών, δεδομένου ότι τα ηλεκτρικά δίκυκλα έχουν 60% μικρότερο λειτουργικό κόστος απ’ ό,τι τα συμβατικά, την ίδια ώρα που η συντήρησή τους είναι ιδιαίτερα φθηνή. Μην ξεχνάμε ότι οι ηλεκτρικές μοτοσικλέτες δεν έχουν πολλά εξαρτήματα που χρήζουν συντήρησης.

Τέλος, ο Museveni πρόσθεσε ότι σε μεταγενέστερο χρόνο θα δοθούν σημαντικά κίνητρα και για την αντικατάσταση των συμβατικών αυτοκινήτων με ηλεκτρικά.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ