Δωρεάν φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Εθνική Οδό – Σε ποιο σημείο;

δωρεάν φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ΣΕΑ Σείριος

Οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ταξιδεύουν στην Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας μπορούν να φορτίζουν τα οχήματά τους σε ΣΕΑ επί του αυτοκινητοδρόμου.

Τη δυνατότητα να φορτίσουν δωρεάν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα έχουν όσοι ταξιδεύουν στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, μετριάζοντας με αυτό τον τρόπο το κόστος ταξιδιού.

Το καθεστώς δωρεάν φόρτισης εφαρμόζεται στο ΣΕΑ Σείριος (ΣΕΑ Μαλακάσας) όπου έχουν τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία οι ταχυφορτιστές της Νέα Οδού, οι οποίοι αποτελούν μέρος του μεγαλύτερου υβριδικού σταθμού φόρτισης οχημάτων στην Ελλάδα.

Η φόρτιση άνευ οικονομικής επιβάρυνσης μπορεί να πραγματοποιηθεί μεταξύ 9:00 – 18:00, με την ηλεκτρική ενέργεια να αντλείται από το φωτοβολταϊκό στέγαστρο των φορτιστών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι το έργο σχεδιάστηκε και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τη Νέα Οδό, ενώ η εταιρεία που έχει αναλάβει την εγκατάσταση των φορτιστών είναι η Easy Power.

Πρόκειται για ταχυφορτιστές της εταιρείας NEX2 που εδρεύει στην ιταλική πόλη Βιτσέντσα (60 χλμ. ανατολικά του Μιλάνου), με τη μέγιστη ισχύ τους να ανέρχεται σε 100 kW (2 X 50 kW).

Οι δύο από τους συνολικά 4 φορτιστές (ένας σε κάθε πάρκινγκ) θα υποστηρίζουν φόρτιση αποκλειστικά με καλώδιο CCS, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι συμβατοί τόσο με καλώδιο CCS όσο και CHAdeMO. Κάθε φορτιστής θα μπορεί να φορτίζει δύο αυτοκίνητα ταυτόχρονα.

Προσώρας οι φορτιστές βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία, ενώ μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να τεθούν στη διάθεση του κοινού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι περιλαμβάνει το έργο

Όπως έχουμε σημειώσει μέσα από μία σειρά άρθρων μας, στο ΣΕΑ Σείριος υλοποιείται μία επένδυση για τη δημιουργία του πρώτου και μεγαλύτερου υβριδικού σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα με φωτοβολταϊκά στέγαστρα στο πάρκινγκ, συνδυάζοντας έτσι την παραγωγή πράσινης ενέργειας και φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει:

- Κατασκευή στεγάστρων για τα πάρκινγκ των αυτοκινήτων
- Τοποθέτηση σε αυτά φωτοβολταϊκών, συνολικής ισχύος περίπου 500 kWp
- 2 φορτιστές DC υψηλής ισχύος σε κάθε κλάδο. Δηλαδή σύνολο 4 φορτιστές ισχύος 100kW έκαστος
- Υβριδικούς Ιnverter. Το ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά θα πηγαίνει στο φορτιστή όταν θα υπάρχει αυτοκίνητο να φορτίζει κατά τη διάρκεια της ημέρας και παράλληλα θα είναι συνδεδεμένο ως NET METERING για εξοικονόμηση (όταν δε φορτίζει).

Οι ενεργειακές ανάγκες του έργου κατά τη διάρκεια της ημέρας στο μεγαλύτερο ποσοστό τους θα καλύπτονται από ΑΠΕ, ενώ μελλοντικά θα εξεταστεί η δυνατότητα επέκτασης των δυνατοτήτων του, ώστε να υποστηρίζει και αποθήκευση ενέργειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υβριδικός σταθμός φόρτισης στο ΣΕΑ Σείριος είναι μέρος του στρατηγικού σχεδίου «Νέα Οδός Go Green» που αφορά στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την παραγωγή πράσινης ενέργειας μέσω της ανάπτυξης του δικτύου ταχυφορτιστών στους αυτοκινητοδρόμους που διαχειρίζεται.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα (Facebook)

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ