Γιατί τα μοτέρ πετρελαίου «καίνε» λιγότερο καύσιμο από τους κινητήρες βενζίνης

αυτοκίνητα ντίζελ

Μικρές αλλά πολύ σημαντικές είναι οι διαφορές μεταξύ των κινητήρων πετρελαίου και βενζίνης που κάνουν τους πρώτους να καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο.

Στα αυτοκίνητα οι δύο δημοφιλέστεροι τύποι κινητήρα εσωτερικής καύσης είναι οι κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου με το καθένα μοτέρ να έχει τα δικά του υπέρ και κατά αναφορικά με την απόδοση και τη λειτουργία του.

Ωστόσο ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα των diesel κινητήρων σε σχέση με τους βενζινοκινητήρες είναι η σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση που παρουσιάζουν οι πρώτοι έναντι των δεύτερων για να παράξουν παρόμοια επίπεδα απόδοσης εκπέμποντας κατά συνέπεια και χαμηλότερες ποσότητες CO2. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τους βασικότερους λόγους που ένας κινητήρας πετρελαίου είναι πιο οικονομικός σε σχέση με ένα αντίστοιχης απόδοσης μοτέρ βενζίνης είναι το ίδιο το καύσιμο που χρησιμοποιείται. Το πετρέλαιο έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από τη βενζίνη, περίπου 10-20%. Οπότε ένα diesel μοτέρ μπορεί να παράξει το ίδιο έργο με έναν αντίστοιχης απόδοσης βενζινοκινητήρα χρησιμοποιώντας μικρότερη ποσότητα καυσίμου.

Εκτός από το ίδιο το καύσιμο η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ ενός κινητήρα diesel σε σχέση με έναν βενζίνης είναι η απουσία μπουζί από τον θάλαμο καύσης. Για την ανάφλεξη του καύσιμου μίγματος, τα μοτέρ πετρελαίου «στηρίζονται» στην αυξημένη συμπίεση που παρουσιάζεται μέσα στους κυλίνδρους τους, η οποία ανεβάζει τη θερμοκρασία του μίγματος σε τέτοιο βαθμό που το μίγμα αυταναφλέγεται. Όσο υψηλότερη είναι η συμπίεση τόσο υψηλότερη είναι και η απόδοση ενός μοτέρ.

Τέλος, μία ακόμη σημαντική διαφορά που οδηγεί τους diesel κινητήρες σε μικρότερη κατανάλωση καυσίμου είναι οι χαμηλότερες στροφές λειτουργίας που παρουσιάζεται η μέγιστη τιμή της ροπής και της ιπποδύναμής τους και οι χαμηλότερες στροφές που χρειάζονται, με τη διαφορά σε κατανάλωση να γίνεται ακόμη πιο αισθητή όταν έχουμε να κάνουμε με ίδιου κυβισμού μηχανικά σύνολα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ