Αυτή είναι η μοναδική διάφανη Εθνική Οδός του πλανήτη- Πού κατασκευάστηκε, μέχρι πότε θα μείνει ανοικτή

Διάφανη εθνική οδός

Η βαθύτερη και αρχαιότερη λίμνη στον κόσμο είναι και η μοναδική που φιλοξενεί στην παγωμένη επιφάνειά της έναν δρόμο με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και μήκος 12 χιλιομέτρων.

Στη διάθεση του κοινού και των πλέον ριψοκίνδυνων οδηγών παραδόθηκε ένας δρόμος, ο οποίος κατασκευάζεται στην επιφάνεια της βαθύτερης και της αρχαιότερης λίμνης του πλανήτη.

Ο λόγος για τη λίμνη της Βαϊκάλης, η παγωμένη επιφάνεια της οποίας φιλοξενεί τη μοναδική «εθνική οδό» του πλανήτη. Ο παγωμένος δρόμος άνοιξε και τη φετινή χρονιά για τους οδηγούς, οι οποίο πλέον μπορούν να διανύσουν μια απόσταση 12 χιλιομέτρων πάνω στο παγωμένο νερό, καταλήγοντας σε περίπου 20 λεπτά στο νησί Όλκχον της λίμνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διάφανη εθνική οδός

Το τελευταίο μετρά σχεδόν 1.700 κατοίκους και μπορεί να μην αποτελεί κάποιον δημοφιλή προορισμό, ωστόσο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα συνδέεται με το χερσαίο τμήμα της νότιας Σιβηρίας με έναν δρόμο κατασκευασμένο από πάγο, το καθιστά πόλο έλξης για τους πιο ριψοκίνδυνους οδηγούς του πλανήτη.

Η ασφαλέστερη περίοδος για να ταξιδέψει κανείς πάνω στον διάφανο δρόμο της Βαϊκάλης είναι από τις αρχές Φεβρουαρίου έως και τον Μάρτιο. Φυσικά δεν αρκεί να παγώσει η επιφάνεια της λίμνης, καθώς για να γίνει ασφαλής η διέλευση των οχημάτων θα πρέπει το πάχος του πάγου να υπερβεί τα 80 εκατοστά.

Διάφανη εθνική οδός
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτός είναι και ο λόγος που ο συγκεκριμένος δρόμος είναι προσωρινός και επί της ουσίας «εξαφανίζεται» μόλις η θερμοκρασία αυξηθεί και το πάχος του πάγου στην επιφάνεια της λίμνης Βαϊκάλης -γνωστής και ως μπλε μάτι της Σιβηρίας- μειωθεί σε επίπεδα που δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει την κίνηση οχημάτων.

Για λόγους ασφαλείας, οι ρωσικές αρχές έχουν τοποθετήσει ακόμα και κάμερες ώστε να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση του πάγου και αν χρειαστεί να παρέμβουν άμεσα είτε διακόπτοντας την κυκλοφορία είτε πραγματοποιώντας παρακάμψεις.

Διάφανη εθνική οδός

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η μοναδική διάφανη εθνική οδός του πλανήτη δεν ανοίγει τις πύλες της κάθε χρόνο παρά μόνον εκείνες τις χρονιές που ο πάγος στην επιφάνεια της Βαϊκάλης έχει φθάσει στα επιθυμητά επίπεδα και δεν παρουσιάζει επικίνδυνες ρωγμές. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ