Το Detroit της Ρωσίας καταρρέει - Μια πόλη 700.000 κατοίκων στα πρόθυρα της καταστροφής

AutoVAZ

Μια ολόκληρη πόλη στις όχθες το Βόλγα βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης εξαιτίας της διακοπής της λειτουργίας της AutoVAZ.

Βρίσκεται σε απόσταση 1.100 χιλιομέτρων από τη Μόσχα και είναι γνωστή ως το Detroit της Ρωσίας, καθώς φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας. Ο λόγος για το Togliatti, την πόλη που ιδρύθηκε στις όχθες του ποταμού Βόλγα και αποτελεί την έδρα της AutoVAZ. Της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας που κατασκευάσει για την εγχώρια αγορά τα μοντέλα της Lada, της Dacia και της Renault.

Η πόλη βίωσε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος τη δεκαετία του 1990 και χρειάστηκε να περιμένει έως και το 2010 -όταν οι Γάλλοι του ομίλου Renault απέκτησαν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της αποστεωμένης αυτοκινητοβιομηχανίας- ώστε να ανακτήσει τη χαμένη λάμψη της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκτοτε η πόλη αναπτύχθηκε γύρω από τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία και την ανάπτυξη που γνώρισε από την ημέρα που πέρασε επί της ουσίας στα χέρια της Renault.

Δώδεκα χρόνια μετά, η πόλη των 700.000 κατοίκων βρίσκεται και πάλι στο σημείο μηδέν, αντιμετωπίζοντας το σοβαρό ενδεχόμενο μιας οικονομικής κατάρρευσης.

Κι αυτό γιατί η διακοπή της λειτουργίας της AutoVAZ σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που έχουν τεθεί για την κίνηση των ρωσικών κεφαλαίων έχει δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους κατοίκους μιας εύρωστης, στο πρόσφατο παρελθόν, πόλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα, λοιπόν, από την έλλειψη εξαρτημάτων, η AutoVAZ θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα και τη δεδηλωμένη πρόθεση του ομίλου Renault να αποχωρήσει από το επενδυτικό σχήμα μεταβιβάζοντας το 68% των μετοχών που διαθέτει αυτή τη στιγμή στο portfolio της.

Η διαδικασία της μεταβίβασης των μετοχών, βέβαια, δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα, καθώς οι περιορισμοί στην κίνηση των ρωσικών κεφαλαίων καθιστά ανέφικτη την κατάθεση μια ρεαλιστικής πρότασης στους Γάλλους.

Αυτό σημαίνει ότι η AutoVAZ κινδυνεύει να περάσει σε ένα καθεστώς αδράνειας, ελλείψει εξαρτημάτων και χρηματοδότησης, γεγονός που θα σημάνει την οικονομική κατάρρευση μια πόλης η οποία ζει από τις δραστηριότητες της ρωσικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η AutoVAZ απασχολεί 40.000 υπαλλήλους, ωστόσο, αν συμπεριλάβει και τους τοπικούς προμηθευτές, ο αριθμός των κατοίκων που Togliatti που συνδέονται με τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία είναι υπερδιπλάσιος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την ώρα, πάντως, οι υπάλληλοι της AutoVAZ έχουν λάβει υποχρεωτική άδεια, χωρίς να γνωρίζει κανένας αν και πότε θα επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ