Το bZ4X είναι το νέο ηλεκτρικό SUV της Toyota

Toyota BZ4X ηλεκτρικό SUV

H Toyota αποκάλυψε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σανγκάης το πρωτότυπο bZ4X, το οποίο χωρίς πολλές αλλαγές θα μας φέρει στο νέο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της μάρκας.

Το bZ4X τοποθετείται στην κατηγορία των μεσαίων SUV και υιοθετεί ένα αρκετά δυναμικό αμάξωμα με πολλές ακμές, γωνίες και νευρώσεις. Η οροφή καταλήγει πάνω στο ανασηκωμένο πίσω μέρος δίνοντας μια αίσθηση από κουπέ SUV, ενώ τα φωτιστικά σώματα εμπρός και πίσω διαθέτουν μια αρκετά μοντέρνα αισθητική.

Στο εσωτερικό, το ταμπλό διαθέτει μια οδηγοκεντρική σχεδίαση χωρίζοντας ουσιαστικά το κόκπιτ από το υπόλοιπο τμήμα του, αλλά και μέσω του υπερυψωμένου κεντρικού τούνελ της κονσόλας, δίνοντας μια σαφή αίσθηση από κουπέ μοντέλα. Ο πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων εδράζεται μέσα στο δικό του, ξεχωριστό πάνελ, ενώ το «μισό» τιμόνι θυμίζει χειριστήριο πιλοτηρίου αεροσκάφους. Σύμφωνα με την Toyota η σχεδίαση αυτή του τιμονιού δεν κόβει την ορατότητα του οδηγού προς τα εμπρός και ιδιαίτερα, προς τις ενδείξεις του πίνακα οργάνων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
toyota bZ4X

Στο πεδίο των χώρων, το bZ4X βασίζεται πάνω στη νεότερη e-TNGA πλατφόρμα της μάρκας, η οποία του προσφέρει ένα μακρύ μεταξόνιο με κοντούς προβόλους εμπρός-πίσω, που του επιτρέπουν να προσφέρει στο εσωτερικό του χώρους αντίστοιχους με αυτούς ενός μεγάλου μεσαίου μοντέλου. Έχει μεγάλη αξία να τονίσουμε ότι η πλατφόρμα αυτή έχει εξελιχθεί μαζί με τη Subaru, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε σύντομα ένα αντίστοιχο νέο μοντέλο και από την έτερη ιαπωνική μάρκα. Για την κίνησή του το bZ4X διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν τοποθετημένο στον εμπρός και έναν στον πίσω άξονα, που επίσης έχουν εξελιχθεί μαζί με τη Subaru. Παράλληλα, το αυτοκίνητο είναι το πρώτο παραγωγής στον κόσμο που διαθέτει ένα σύστημα διεύθυνσης χωρίς την παραδοσιακή κρεμαγιέρα (steer-by-wire), που του επιτρέπει σύμφωνα πάντα με την Toyota να προσφέρει περισσότερη ακρίβεια και έλεγχο στον οδηγό.

Toyota bZ4X
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώστε επίσης ότι το bZ4X είναι το πρώτο μοντέλο της ιαπωνικής μάρκας που μας αποκαλύπτει τη νέα ονομασία των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων (bZ, από το «Beyond Zero»). Από σήμερα και μέχρι και το 2025 θα παρουσιαστούν 7 νέα bZ μοντέλα, τα οποία θα είναι όλα ηλεκτρικά, έχοντας ως κοινό τους στοιχείο το να προσφέρουν στο αγοραστικό κοινό ηλεκτρικά αυτοκίνητα που θα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες του, διασκεδαστικά και πιο εύκολα οδηγικά, αλλά και κατασκευασμένα μέσω μιας διαδικασίας που θα εξασφαλίζει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Σε ό,τι αφορά τώρα στο μέλλον του μοντέλου, το πρωτότυπο bZ4X χωρίς πολλές αλλαγές θα μας οδηγήσει στο νέο αυτοκίνητο παραγωγής που θα δούμε στους δρόμους του 2022. Προς το παρόν, η Toyota δεν δίνει στη δημοσιότητα περαιτέρω λεπτομέρειες για τα τεχνικά του στοιχεία, ωστόσο υπόσχεται πολύ καλά δεδομένα αυτονομίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ