Βροχή τα πρόστιμα για 2,8 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων -Ξεκινούν οι διασταυρώσεις για ΚΤΕΟ, ανασφάλιστα και τέλη κυκλοφορίας

κίνηση στους δρόμους

Στους 2,8 εκατ. παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων θα επιβληθούν στο Taxisnet τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία.

«Καυτό» αναμένεται να είναι το φθινόπωρο για πάνω από 2,8 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων που τα κινούν χωρίς να έχουν ασφαλισμένα ή χωρίς να έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ή δεν έχουν πληρώσει τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας.

Ήδη τα στελέχη στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ΑΑΔΕ και στο υπoυργείο Υποδομών και Μεταφορών εργάζονται πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν τη λειτουργία του κεντρικού ηλεκτρονικού μηχανισμού προκειμένου να διαπιστώνονται οι παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων και να τους επιβάλλονται τα νέα αυξημένα πρόστιμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες του Carandmotor.gr έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2024 θα έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη ηλεκτρονική διασταύρωση ενώ ο δεύτερη αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2025.

Οι ιδιοκτήτες των ΙΧ που θα εντοπίζονται να έχουν δηλώσει το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας και το κυκλοφορούν θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα της τάξεως  των 10.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα φτάνουν μέχρι και την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.

Για ανασφάλιστο όχημα τα πρόστιμα υπολογίζονται από 250 ευρώ έως και 1.000 ευρώ ενώ ΚΤΕΟ το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ!

Υπενθυμίζεται πως η νέα  εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τα ανασφάλιστα οχήματα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Εάν εντοπίζεται το αυτοκίνητο ανασφάλιστο ,τότε ο παραβάτης θα πληρώσει πρόστιμο από 250 ευρώ έως και 1.000 ευρώ. Αναλυτικά, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, για τα λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης το πρόστιμο είναι 1.000 ευρώ, για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης είναι 500 ευρώ και για τα δίκυκλα είναι 250 ευρώ.

Ισόποσα των τελών κυκλοφορίας (συν τα ετήσια τέλη) στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων, αν διαπιστώνεται οφειλή τελών κυκλοφορίας ενός τουλάχιστον έτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εάν το αυτοκίνητο δεν έχει υποβληθεί σε περιοδικό έλεγχο Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων τότε το πρόστιμο θα είναι 400 ευρώ.

Τα πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής  και αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του οχήματος.  Η επιστροφή αυτών γίνεται μόνο  με την προσκόμιση του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης ή του ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου του οχήματος ή της βεβαίωσης περί μη οφειλής των τελών κυκλοφορίας, κατά περίπτωση, και της απόδειξης καταβολής του προστίμου.

Επανέλεγχοι

Οι παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων θα ελέγχονται εκ νέου 3 μήνες μετά την κοινοποίηση της πράξης της επιβολής προστίμου που βεβαιώθηκε κατά τον πρώτο ηλεκτρονικό διασταυρωτικό έλεγχο.

Αν, κατά τον δεύτερο έλεγχο αυτό, διαπιστωθεί  πως δεν συμμορφώνεται ο κάτοχος της  άδειας κυκλοφορίας του οχήματος (ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος),  τότε  αυτή και οι κρατικές πινακίδες του αυτοκινήτου αφαιρούνται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πράξη επιβολής των διοικητικών κυρώσεων στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας αποστέλλεται αμελλητί στην αρμόδια αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του,  προκειμένου να  αφαιρεθούν τα στοιχεία κυκλοφορίας του αυτοκινήτου αλλά και να παραδοθούν στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας.

Πρόστιμο μαμούθ 30.000 ευρώ

«Τσουχτερά» πρόστιμα θα πληρώσουν όσοι έχουν δηλώσει τα οχήματα σε καθεστώς ακινησίας και εξακολουθούν να τα κυκλοφορούν στους δρόμους. Αναλυτικά:

Η ΑΑΔΕ επιβάλλει  πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών και διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ σε όσους έχουν δηλώσει το όχημα τους σε καθεστώς ακινησίας και εντοπισθεί στο πλαίσιο ελέγχων, είτε διερχόμενο, είτε σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας. Σε αυτήν την περίπτωση αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία.

Στον ιδιοκτήτη ή στον κάτοχο του οχήματος επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο. Ενώ  σε περίπτωση συνιδιοκτητών το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στον συνιδιοκτήτη που αρχικά υπέβαλε το αίτημα θέσης του οχήματος σε ακινησία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το διοικητικό πρόστιμο τριπλασιάζεται και φτάνει τα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής  ενώ με απόφαση του αρμόδιου οργάνου αφαιρείται για 3 χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ