O «Βίσονας» είναι το νέο, ανίκητο «όπλο» της αστυνομίας

bizon

Το Bizon είναι ένα όχημα παντός εδάφους που εξελίχθηκε στην Πολωνία για τις ανάγκες των σωμάτων ασφαλείας - και εκτός από αμιγώς ηλεκτρικό είναι και αυτόνομο.

Ο αρκετά μοντέρνος του σχεδιασμός ανήκει στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της πολωνικής Αεροπορίας και στην εταιρεία Dobrowolski. Ο αρχικός σκοπός της κατασκευής του ήταν να ανιχνεύει σημεία προσεδάφισης σε απομακρυσμένες περιοχές για τα πτητικά μέσα της πολεμικής αεροπορίας, και εξελίχθηκε βάσει αυτού.

Όπως γράφει η πολωνική ιστοσελίδα infosecurity24.pl, οι δημιουργοί του Bizon διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο όχημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τις ανάγκες άλλων σωμάτων πέραν του στρατιωτικού - όπως π.χ. του αστυνομικού ή του πυροσβεστικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Bizon

Τεχνικά, ο «Βίσονας» κινείται από δύο ηλεκτροκινητήρες 10+10 kW και έχει βάρος 3 τόνων - το οποίο κατά κύριο λόγο οφείλεται στις δύο μπαταρίες μολύβδου. Σύμφωνα με την εταιρεία Dobrowolski, οι δύο μπαταρίες μπορούν να φορτίσουν σε 2 ώρες και προσφέρουν τη δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας 8 ωρών. Η αυτονομία δεν ξεπερνά, ωστόσο, τα 30 χιλιόμετρα.

Με τους δύο ηλεκτρικούς του κινητήρες το Bizon φτάνει τελική ταχύτητα 40 km/h, που δεν έχει και τόση σημασία αν αναλογιστούμε το στόχο της κατασκευής του, ενώ ένα τρίτο ηλεκτρικό μοτέρ -επίσης με ισχύ 10 kW- λειτουργεί το υδραυλικό σύστημα. Παράλληλα, η ισχύς προσφέρει τη δυνατότητα ωφέλιμου φορτίου μέχρι και 4 τόνων.

Bizon
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέραν της δυνατότητας κίνησης σε κακοτράχαλα ή λασπώδη εκτός δρόμου τερέν, όπως προϊδεάζουν και οι ελαστικές του ερπύστριες, το Bizon διαθέτει στην ουρά του και ένα μικρό ελικοδρόμιο για την προσγείωση και απογείωση drone.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι κινείται αυτόνομα, χάρη σε ένα σετ από αισθητήρες που ανιχνεύουν κάθε εμπόδιο στη διαδρομή. Τα δεδομένα αναλύονται από την κεντρική μονάδα και αναλόγως καθορίζεται η διάσχυση των εμποδίων είτε η αποφυγή τους.

Bizon

Βεβαίως, το Bizon προσφέρει και τη δυνατότητα να ελέγχεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, σε εμβέλεια μέχρι και 30 χιλιομέτρων. Η εμβέλεια, πάντως, μπορεί να επεκταθεί με τη χρήση drone, που λειτουργεί ως «επέκταση» της ασύρματης σύνδεσης.

Οι δημιουργοί του υποστηρίζουν ότι το πολωνικό αυτό αμφίβιο είναι απόλυτα ταιριαστό για τις ανάγκες των πυροσβεστών, των συνοριοφυλάκων, και της αστυνομίας. Ο απομακρυσμένος του χειρισμός επιτρέπει την κίνησή του σε σημεία που είναι πολύ επικίνδυνα για να τα προσεγγίσουν άνθρωποι. Κι επίσης, η ηλεκτρική του κίνηση το κάνει αθόρυβο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Bizon απέσπασε το βραβείο «Defender» από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη αν οι Πολωνοί θα το διαθέτουν και σε άλλες χώρες.

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ