Χαμός με τη βενζίνη: Χώρα βάζει πλαφόν 50 λίτρων

fuel pass

Με σοβαρές ελλείψεις στα καύσιμα κινδυνεύουν τα πρατήρια καυσίμων στην Ουγγαρία λόγω των χαμηλών τιμών, με αποτέλεσμα να εισάγουν ποσοτικούς περιορισμούς στον ανεφοδιασμό των ΙΧ.

Αυστηρά ποσοτικά όρια στον ανεφοδιασμό καυσίμου έχουν επιβάλει από την περασμένη Παρασκευή τα βενζινάδικα της Ουγγαρίας που ανήκουν στην MOL και την αυστριακή OMV.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, οι οδηγοί επιβατικών αυτοκινήτων στην Ουγγαρία θα μπορούν να ανεφοδιάσουν τα οχήματά τους με έως και 50 λίτρα καυσίμου την ημέρα στα βενζινάδικα των εταιρειών MOL και OMV.

βενζινάδικα ουγγαρία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει στην αποφυγή των διαταραχών που προκαλούνται από το πλαφόν της κυβέρνησης στις τιμές των καυσίμων, για την προστασία του πληθυσμού από τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Νοέμβριο η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έχει επιβάλει ανώτατο όριο τις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ στα 480 φιορίνια, δηλαδή στο 1,23 ευρώ ανά λίτρο.

Όπως είναι φυσιολογικό, οι ανωτέρω τιμές κατέστησαν τα καύσιμα των αντλιών της Ουγγαρίας ιδιαίτερα ελκυστικά στους κατοίκους της, αλλά και στους πολίτες γειτονικών χωρών, όπως η Αυστρία και η Σλοβακία, με αποτέλεσμα να καταγράφονται μεγάλες ουρές έξω από τα πρατήρια της χώρας και να ευδοκιμεί ο «βενζινοτουρισμός».

Τα ανωτέρω προκάλεσαν διαταραχές στη χώρα, με πολλές εταιρείες -συμπεριλαμβανομένων των MOL και OMV - να αναφέρουν ότι κινδυνεύουν με έλλειψη καυσίμων.

Ένα από τα πρώτα μέτρα ήταν από το πλαφόν (1,23 ευρώ/λίτρο) να επωφελούνται μόνο τα αυτοκίνητα με ουγγρικές πινακίδες, ενώ στη συνέχεια εισήχθησαν και ποσοτικοί περιορισμοί, οι οποίοι πλέον αφορούν την αγορά μέχρι 50 λίτρων καυσίμου την ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, τα ΙΧ με ουγγρικές πινακίδες μπορούν να ανεφοδιαστούν με έως 50 λίτρα την ημέρα, με το κόστος του καυσίμου να είναι 1,23 ευρώ το λίτρο.

βενζινάδικα ουγγαρία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περίπτωση, όμως, που έχουν μαζί τους και ένα κάνιστρο (δοχείο) για να αποθηκεύσουν βενζίνη, τότε η χρέωση δεν γίνεται βάσει της επιδοτούμενης τιμής, αλλά στην αγοραία τιμή του καυσίμου, που είναι κατά 40% μεγαλύτερη.

Σημειώνεται ότι τα οχήματα με μεικτό βάρος μεταξύ 3,5 και 7,5 τόνων, όπως και τα γεωργικά μηχανήματα δεν υπόκεινται στους ποσοτικούς περιορισμούς. Επομένως οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να αγοράζουν καύσιμα στην τιμή-πλαφόν (1,23 ευρώ/λίτρο), χωρίς κανένα ποσοτικό όριο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ