Βενζινάδικο στον Κηφισό έβαζε αντί για βενζίνη τολουόλιο

Αύξηση στη νοθεία στα καύσιμα Ελλάδα 2022

Πρατήριο υγρών καυσίμων τοποθετούσε αντί για βενζίνη ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο υγρό που καταστρέφει τον κινητήρα των αυτοκινήτων και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας.

Πρόστιμο-μαμούθ ύψους 150.000 ευρώ επιβλήθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Λεωφόρο Κηφισού κατόπιν ελέγχου, στο πλαίσιο του οποίου διαπιστώθηκε ότι διακινούσε νοθευμένο καύσιμο.

Η γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους ανέφερε ότι το δείγμα 95άρας αμόλυβδης βενζίνης βρέθηκε νοθευμένο σε ποσοστό με μείγμα ελαφρών λαδιών πετρελαίου που περιέχουν αρωματικές ενώσεις και κυρίως τολουόλιο. 

νοθεία στα καύσιμα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι είναι το τολουόλιο;

Το τολουόλιο είναι ένα διαυγές, άχρωμο υγρό με χαρακτηριστική οσμή που είναι επίσης γνωστό ως αρωματικός υδρογονάνθρακας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενισχυτής οκτανίων στη βενζίνη, αλλά αποφεύγεται ως προσθετικό -ενισχυτικό του συγκεκριμένου καυσίμου διοτί προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων.

Ειδικότερα, είναι τοξικό για τον ανθρώπινο οργανιμό, δεδομένου ότι χτυπά πολλά συστήματα του σώματος, όπως το νευρικό, το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό. Η μακροχρόνια έκθεση στο συγκεκριμένο υγρό μπορεί να προκαλέσει νευρολογική βλάβη, αναπνευστικές δυσκολίες και φλεγμονή, αλλά και εκφυλισμό του ρινικού και αναπνευστικού επιθηλίου.

νοθεία στα καύσιμα

Το τολουόλιο έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στις έγκυες γυναίκες, οι οποίες θα μπορούσαν να παρατηρήσουν στα παιδιά τους δυσλειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, ανωμαλίες των άκρων, αναπτυξιακές καθυστερήσεις και έλλειμμα προσοχής.

Το υγρό έχει καταστροφικές συνέπειες και για τον κινητήρα των αυτοκινήτων, δεδομένου ότι είναι διαβρωτικό και αποσυνθέτει όλα τα ελαστομερή του μοτέρ, όπως είναι οι τσιμούχες, οι φλάτζες, τα σωληνάκια κ.λ.π.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε πριν από λίγα χρόνια από τον καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Δημήτρα Μαρδά, με θέμα «Νοθεία και Λαθρεμπόριο Καυσίμων: Μέτρα Πολιτικής» το τολουόλιο μαζί με τις αλκοόλες αποτελούν το πιο συχνό είδος νοθείας, καθώς και το πιο επικίνδυνο για τους λόγους που προαναφέραμε.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ