Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος στον κόσμο

megaliteros kiklikos komvos (

Σαν ένα ατελείωτο ταξίδι μοιάζει για τους οδηγούς η κίνησή τους εντός του μεγαλύτερου κυκλικού κόμβου στον πλανήτη. Δείτε που βρίσκεται.

Σαν τα «μανιτάρια» φυτρώνουν οι κυκλικοί κόμβοι ανά την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του αστικού και υπεραστικού δικτύου της χώρας μας, δεδομένου ότι μειώνουν σε σημαντικό βαθμό τα ατυχήματα και συμβάλλουν στην ομαλή ροή της κυκλοφορίας.

Κυκλικοί κόμβοι, όμως, παρατηρούνται και εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, με πολλούς από αυτούς να συναρπάζουν με το μέγεθός τους, παραπέμποντας σε «κατασκευαστικά θαύματα».

Ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος του πλανήτη βρίσκεται στην πόλη Πουτρατζάγια,
στην ομώνυμη Ομοσπονδιακή Επικράτεια της Μαλαισίας. Ένα από τα καμάρια της πόλης είναι ο κυκλικός κόμβος Salahuddin Abdul Aziz Shaz, τιμώντας τον Μονάρχη Σαλαχουντίν Αμπντούλ Αζίζ Σαχ (1926-2001).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος στον κόσμο

Πρόκειται για ένα φαραωνικό έργο 3,4 χιλιομέτρων, με 15 εισόδους/εξόδους, τρεις εκ των οποίων βρίσκονται εντός του κυκλικού κόμβου. Πέρα από την σπουδαιότητά του για τη διασφάλιση της ομαλής κυκλοφορίας, ο κυκλικός κόμβος λειτουργεί και για… ψυχαγωγικούς σκοπούς, μιας και στο εσωτερικό του υπάρχει ένα βασιλικό θέρετρο, ένα εμβληματικό μνημείο, αλλά και ένα… πεντάστερο ξενοδοχείο που υποδέχεται πλήθος επισκεπτών.

Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία

Μπορεί η Μαλαισία να καταλαμβάνει την παγκόσμια πρωτιά όσον αφορά τον μεγαλύτερο κυκλικό κόμβο, αλλά η χώρα με τους περισσότερους κυκλικούς κόμβους είναι η Γαλλία με πάνω από 32.000, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνούν τους 25.000.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος στον κόσμο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γνωστότερος κυκλικός κόμβος στη Γαλλία είναι η εμβληματική πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ στο Παρίσι και αποτελεί το σημείο σύγκλισης 12 λεωφόρων - συμπεριλαμβανομένης της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων – που σχηματίζουν γύρω από την πλατεία ένα αστέρι (εξ ου και η παλιά ονομασία “πλατεία του Άστρου”.)

Στην Ελλάδα, ένας από τους γνωστότερους κόμβους είναι αυτό της Κηφισίας (γνωστός και ως δακτυλίδι του ΟΤΕ). Βρίσκεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου και εξυπηρετεί τη σύνδεση με την Αττική Οδό την οποία διασχίζει κάθετα, συνδέοντας τη δυτική με την ανατολική Αττική και παρέχοντας πρόσβαση στη λεωφόρο Πεντέλης και τα Βριλήσσια μέσω παραδρόμων. Στον κόμβο κάνει στάση ο προαστιακός σιδηρόδρομος στο σταθμό «Κηφισίας».

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κυκλικός κόμβος στον κόσμο

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ